oporba skeptična

Sabor razmatrao izmjene zakona o policijskim poslovima i ovlastima

25.04.2019 u 19:54

Bionic
Reading

Izmjenama zakona o policijskim poslovima i ovlastima, koje su se u četvrtak poslijepodne našle pred saborskim zastupnicima predviđa se da policijski istražitelj može biti policijski službenik s najmanjim osobnim zvanjem policijski narednik, što bi prema očekivanjima predlagatelja trebalo doprinijeti povećanju broja istražitelja te boljoj dinamičnosti kriminalističkog istraživanja.

Postojeći zakon donesen je 2009., izmijenjen je 2014., a sad ga je potrebno promijeniti, prvenstveno zbog usklađivanja s izmjenama Zakona o kaznenom postupku iz 2017., rekao je, pred saborskim zastupnicima obrazlažući im izmjene, državni tajnik u MUP-u Željko Katić.

Postojeći Zakon propisuje da istražitelj koji provodi dokazne radnje ispitivanja mora bit policijski inspektor s najmanje pet godina radnog iskustva, što se u primjeni pokazalo ograničavajućim faktorom jer značajan broj policajaca nije u mogućnosti provoditi te dokazne radnje.

Izmjenama se predlaže i da se normira rok čuvanja osobnih podataka osoba za koje postoji sumnja da su počinile prekršaj te se predlaže propisati da se takvi podaci u slučaju kada prekršajni postupak nije pokrenut čuvaju četiri godine od dana počinjenja prekršaja, a u slučaju kada je prekršajni postupak pokrenut, podaci bi se čuvali deset godina od dana počinjenja prekršaja.

Izmjenama se jasnije ističe načelo razmjernosti u postupanju prilikom primjene policijske ovlasti provjere identiteta osobe na zahtjev službenih osoba tijela državne uprave te pravne ili fizičke osobe.

Također se predlaže odredba kojom policija dobiva mogućnost korištenja službenih i drugih vozila kao sredstvo prisile za zaustavljanje vozila, kad to nije moguće drugim sredstvima, primjerice ježem.

Novina u zakonu je mogućnost uporaba sredstava prisile prema letjelici, odnosno dronu, ili drugom pokretnom uređajima na daljinsko upravljanje ako na drugi način nije moguće otkloniti opasnost. Do sada to nije bilo regulirano jer letjelice nisu bile često prisutne u svakodnevnom životu.

Zakonom se regulira da se upotrebom vatrenog oružja ne smatra ispaljivanje hitca radi upozorenja ili  traženja pomoći, rekao je državni tajnik u MUP-u.

Beus Richembergh: Posljednjih godina strašno 'šteka' građanski nadzor nad radom policije

U ime Kluba zastupnika GLAS-a i HSU-a Goran Beus Richembergh iznio je niz kritika na račun načina policijskog postupanja, ističući kako je u slobodnom i demokratskom društvu važno graditi sliku policije kao čuvara sigurnosti a ne kao organa progona, sile i zastrašivanja. Ustvrdio je da se danas gradi sustav policije kao recidiv represivnog aparata proisteklog iz ratne povijesti.

Policijski posao, po njegovim riječima, svakodnevno je izložen nepovoljnim radnim uvjetima, pogibelji ali i nevjerojatnoj političkoj i sigurnosnoj nekulturi, čemu doprinose i saborski zastupnici.

Za liberala je, dodao je, ključnije pitanje kako se koriste postojeće ovlasti od toga da li povećavati ovlasti, primjećujući da posljednjih godina strašno 'šteka' građanski nadzor nad radom policije.

Upozorio je da se snižavanjem kriterija, uz ostalo za obavljanje policijskih poslova sve se više dovodimo u poziciju brutalnog prekoračenja policijskih ovlasti, navevši pritom slučaj nepotrebnog upada policije u restoran brze hrane u Zadru zbog glasnog slušanja glazbe i pred gostima 'čupa' čovjeka iza šanka, baca ga na pod, stavlja mu lisice i vodi ga u postaju.

Također je ukazao na slučaj privođenja građanina koji je u Zagrebu upozorio policiju da su prošli kroz crveno na semaforu, ali i na slučaj kad je prije mjesec dana nepotrebno u jednom zagrebačkom klubu interveniralo 25 specijalaca a nije počinjeno ni jedno kazneno djelo. Od osam evidentiranih prekršaja čak ih je pet nastalo zbog postupanja policije, rekao je Beus Richembergh.

Smatra da-  ako postoji sumnja da se loše vode knjige ili da gosti imaju opojna sredstva - to nije pitanje ponoći i specijalaca, jer to može diskretno obaviti pet uniformiranih policajaca.

Zanima ga također zbog čega bi policija čuvala podatke četiri godine za osobe za koje postoji sumnja da su počinili prekršaj a nije podnesena prijava, jer bi policija odmah trebala podnijeti prijavu ako ima dokaz. Od kuda vama to pravo? upitao je Beus Richembergh.

Najavio je da će Klub zastupnika GLAS-a i HSU-a biti suzdržan u prvom čitanju.

Ostojić: Smanjivanje kriterija otvorit će se pitanje kvalitete

Ranko Ostojić rekao je u ime Kluba SDP-a da će policija imati ovlast skinuti dron, moći lakše ući u vaš dom kad ima takvu zapovijed ili na osnovu dojave susjeda postoji sumnja da je osoba koju tu živi preminula, i mogućnost da prilikom potjere zapljeni vozilo kako bi napravila blokadu.

Smatra da policijski službenici moraju biti zaštićeni u postupanju da ne bi odgovarali za nešto što nije regulirano, ukazujući na primjer sporne terenske provjere adrese novinarke Đurđice Klancir, koju je zatražio HDZ-ov župan.

Za smanjivanje policijskih zvanja potrebnog za provođenje dokaznih radnji rekao je da će radovati one koji s nižim kriterijima rade ozbiljan posao. Spuštanjem kriterija na policijskog narednika dobit će se više istražitelja ali je pitanje hoće li oni kvalitetno obavljati policijski posao.

Smatra također lošim što policija neće moći pozivati osumnjičenike na obavijesne razgovore radi prikupljanja obavijesti već samo kao osumnjičenu osobu.

Kluba zastupnika SDP-a, najavio je da će pričekati izmjene i ako do toga dođe, podržat će zakon.

Miroslav Tuđman u ime Kuba zastupnika HDZ-a rekao je da nema bitnih primjedbi na taj zakon, a sugerirao je da bi ljudi koji će biti educirani za rad s mladeži trebali dobivati licencu za te poslove od relevantne odgojno-obrazovne ustanove koju će moći koristiti i nakon prestanka rada u policiji.

Sabor je poslijepodne raspravio i prijedlog zakona o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija te prijedlog dopuna zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom koji predlaže  Klub zastupnika Živog zida i SNAGA-e jer je, smatraju, trenutni trend pada prometa pada na tržnicama i preusmjeravanja kupaca na trgovačke centre doveo do  propasti brojnih malih trgovaca.

Predlagatelj Branimir Bunjac je rekao je da je izmjena relativno mala, ali je iznimno bitna za ljude koji se bave realnim sektorom. Prema važećem propisu od izdavanja fiskalnih računa izuzete su brojne djelatnosti, čak kockarnice i kazina, a Klub Živog zida i SNAGA-e predlažu da se ta odredba primjenjuje i na štandovima na otvorenom kao i u sklopu tržnica i sajmova.