IZMJENE ZAKONA

Policajci će rušiti dronove, lakše ulaziti u kuće, a mogu vam oduzeti i auto, ali ne samo zbog prometnog prekršaja

29.03.2019 u 10:24

Bionic
Reading

Predstavljajući izmjene i dopune Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, koje je Vlada u četvrtak uputila u saborsku proceduru, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da one prvenstveno proizlaze zbog usklađivanja sa Zakonom o kaznenom postupku, ali i potrebe jasnijeg normiranja pojedinih policijskih ovlasti

Među najznačajnijim predloženim novine tako su prilagodba potrebnog osobnog policijskog zvanja policijskog službenika koji provodi ispitivanje okrivljenika ili svjedoka, čime bi se povećao broj istražitelja, a time i dinamičnost i efikasnost kriminalističkog istraživanja.

Također, na četiri godine produljuje se rok čuvanja podataka za osobe protiv kojih je policija podnijela prekršajnu, nakon čega će se automatski brisati, dok će se podaci o pravomoćno osuđenima čuvati 10 godina.

Na taj se način izbjegava mogućnost da se građane neopravdano sumnjiči za počinjenje prekršajnih djela, kazao je Božinović dodajući da je 'navedeno u skladu s Prekršajnim te Zakonom o sigurnosti prometa na cestama'.

Izmjenama se propisuje da se provjera identiteta osobe može obaviti uvidom u informacijski sustav MUP-a, čime se prvi put stvara 'pravnu podlogu i značajan tehnički iskorak za korištenje informacijskog sustava MUP-a i za provjeru identiteta, što će olakšati policijsko postupanje ali i kontakte građana sa policijom'.

  • +5
Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Propisuje se da se provjera identiteta zatražena od tijela državne uprave te pravne ili fizičke osobe prvenstveno izvrši uvidom u informacijski sustav MUP-a. Provjera identiteta uvidom u osobnu iskaznicu ili drugu javnu ispravu s fotografijom provoditi će se samo ako je to naložilo tijelo nadležno za vođenje postupka', kazao je Božinović, dodajući da se time 'izbjegava mogućnost da se zbog takvih provjera identiteta stvara subjektivan osjećaj nelagode ili nerazumijevanja kada je u pitanju provođenje ovlasti polcijskih službenika'.

Zakonom se uređuju i mogućnosti te uvjeti pod kojima policija 'kao sredstvo prisile za zaustavljanje vozila može koristiti službena i druga vozila', jer 'u praksi postoji potreba da se u skladu sa sigurnosnom procjenom koriste vozila za osiguranje javnih okupljanja', pojasnio je Božinović.

Policija će, ako zakon bude usvojen, moći srušiti dron ili drugi 'pokretni uređaj na daljinsko upravljanje', što je prvo pravno normiranje postupanje prema takvim uređajima kada se oni pojavljuju kao sredstvo počinjenja kaznenog djela ili prekršaja.

Ostale predložene izmjene i dopune odnose se na preciznije terminološko normiranje važećih odredaba kako bi se otklonile nedoumice uočene u praksi, zaključio je Božinović.