OBRUČ SE STEŽE

Sabor osniva pododbor za Hypo

  • Autor: Ante Srzić/hina
  • Zadnja izmjena 23.09.2010 15:11
  • Objavljeno 23.09.2010 u 12:56
hypo banka

hypo banka

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Elvir Tabaković

Saborski odbor za unutarnju politku danas je odlučio osnovati peteročlani pododbor koji će pomoći DORH-u da od Austrije dobije podatke o tajnim računima na kojima se nalazio novac hrvatskih građana za nabavku oružja

Nakon zatvorene sjednice odbora o 'aferi Hypo' kojoj su nazočili i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, šef USKOK-a Dinko Cvitan i zamjenik glavnog državnog odvjetnika Lazo Pajić, predsjednik odbora Ranko Ostojić (SDP) kazao je novinarima da će se u sljedećih nekoliko dana osnovati peteročlani odbor sastavljen, kako je rekao, od predstavnika svih političkih stranaka.

'Taj će pododbor svojim autoritetom i autoritetom Sabora, pomoći hrvatskim državnim tijelima u njihovim naporima da dobiju sve potrebne podatke od nadležnih institucija u Austriji', kazao je Ostojić.

Odbor za nacionalnu politiku i nacionalnu sigurnost na zatvorenoj sjednici obećao je pomoći glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću da od Austrije dobije podatke o novcu hrvatskih građana za koji se sumnja da je završio na privatnim računima. Bajić je rekao da DORH zanimaju imena koje su dolazila u kontakt s novcem za nabavu oružja tijekom Domovinskog rata jer se sumnja da je dio novca završio u privatnim džepovima. Ne samo to, DORH zanimaju u tokovi novca i imena koja se kriju iza računa.

'Mi znamo za 200 računa na koje se slijevao novac, ali želimo da na Austrija otkrije tko stoji iza tih računa u Hypu i drugim bankama', rekao je Bajić i dodao da su tražili od međunarodne pravne pomoći da se urgira kod austrijske banke kako se ne bi skrivala iza bankarske tajne jer odgovor na sva pitanja nalazi se u arhivama Austrije i Hypo banke.

Interesi Hrvatske i Austrije u slučaju Hypo nisu isti, kaže Bajić, jer nas zanima naš novac koji je otišao prema različitim bankama u Austriju, dok njih zanimaju rizični plasmani Hypa u Hrvatskoj.

'Zbog toga tražimo podršku Sabora kako bismo te podatke dobili što prije', naglasio je glavni državi odvjetnik.

Ostojić je objasnio da će predstavnici Sabora otići Austriju najavljeni i tražiti konkretne podatke. 'A ne kao austrijski istražitelji koji daju izjave i šeću po Hrvatskoj te time štete dobrim odnosima koje bismo trebali imati', rekao je Ostojić.

On je podsjetio da od 2007. godine, kada su rađene ozbiljne konzultacije, 'šteka oko dobivanja podataka koji bi bili korisni za Hrvatsku'.

Bajić je, komentirajući najnovije informacije koje su se pojavile oko svjedočenja gospodina Beuka, o istrazi koja se vodi oko tvrtke Fimi medija ironično rekao da neki mediji očito znaju više nego DORH.

'Dio informacija koje se pojavljuju u medijima apsolutno ne odgovara istini. Samo mi imamo te zapisnike i odgovorno tvrdim da nisu iscurili u javnost, a napise ne želimo demantirati ako se direktno ne tiču DORH-a', rekao je Bajić. Također je istaknuo da DORH neće i ne želi prekidati rad nijednog povjerenstva, posebno ne saborskog, svojim postupcima oko slučaja INA-MOL. Bajić je rekao da ne stoji da DORH ništa ne radi vezano uz taj slučaj, već je rekao da, prema njima, postoje ozbiljne indicije da je prilikom dogovaranja prodaje došlo do prekoračenja ovlasti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi