MARATONSKA RASPRAVA

Sabor: Oporba i HDZ nisu približili stajališta o izbornim jedinicama

20.09.2023 u 21:35

Bionic
Reading

Cjelodnevna, polemična rasprava o konačnom prijedlogu zakona o izbornim jedinicama za izbor saborskih zastupnika, nije približila stajališta vladajućeg HDZ-a i oporbe, dok HDZ tvrdi da je zakon najbolji mogući, oporba uzvraća da donose zakon s kojim se ne slaže nitko osim HDZ-a.

Donosite zakon s kojim se nitko ne slaže, osim HDZ-a, ni oporba, ni stručnjaci, ustvrdio je Socijaldemokrat Matko Kuzmanić u maratonskoj raspravi koju su 'rastegnule' brojne replike na baš svako zastupničko izlaganje.

I mi, i oporba, znamo da se po ovom zakonu izbori ne dobivaju i ne gube, pa se onda prešlo na drugu razinu, pozivanje na struku i plakanje oporbe koja zna da će izgubiti slijedeće izbore, uzvratio je HDZ-ov Josip Borić.

Unatoč argumentaciji resornog ministra i HDZ-ovih zastupnika, oporba je ustrajala kako je u popisu birača, u odnosu na popis stanovnika, pola milijuna birača „viška“, odnosno čak 1, 2 milijuna, kako kaže Arsen Bauk (SDP), i kako bi popis stanovništva bio bolja platforma za izračun broja birača po izbornim jedinicama.

Popis stanovništva je statistički prikaz, koji se radi svakih deset godina, a podaci iz registra birača mijenjaju se na dnevnoj bazi i puno su pouzdaniji, tumačio je Damir Habjan (HDZ).

S njim se slaže Miro Totgergeli (HDZ) koji oporbene kolege pita bi li nekome tko ima hrvatsko državljanstvo i osobnu iskaznicu zabranili glasovanje zato jer se nije popisao?

I po novom zakonu Hrvatska će imati 10 izbornih jedinica u kojima se bira po 14 zastupnika

Tražit ćemo od Sabora da obveže Vladu da do kraja godine sredi popis birača i da zakon uputi u treće čitanje, najavila je Dalija Orešković (Centar).

Oporba vladajućima predbacuje način na koji su 'prekrojili izborne jedinice', što je Zagreb i dalje podijeljen u više njih.

Zakon samo slijedi uputu Ustavnog suda da svaki glas treba jednako vrijediti i samo minimalno korigira granice jedinica, rekli su HDZ-ovi zastupnici. Ističu kako će po novome, Zagreb biti u tri, umjesto četiri jedinice, da su na više jedinica podijeljeni i drugi europski gradovi: Budimpešta na 18 jedinica, Sofija na tri, Pariz na 17, Atena na četiri itd.

Bojan Glavašević (Možemo) prekrajanje izbornih jedinica pogođenih potresom dovodi u vezu s pokušajem vladajućih da na izborima prikriju nezadovoljstvo tamošnjih birača brzinom obnove.

Šesta izborna jedinica bila je koherentna, no sada je potpuno razbijena, razbijen je teritorij Sisačko-moslavačke županije, kazao je.

Iz HDZ-a tvrde i da se iza oporbenih kritika krije traženje alibija za gubitak slijedećih izbora i da zakon dijelom ide na ruku SDP-u koji bi po novom zakonu, po nekim izračunima, imao dva zastupnika više.

Vi ste humanitarna organizacija koja će nam pomoći da dobijemo više, ironično im je uzvratio Bauk.

Zakon o izbornim jedinicama mijenja se odlukom Ustavnoga suda, aktualni zakon prestaje vrijediti 1. listopada.

I po novom zakonu, Hrvatska će imati 10 izbornih jedinica u kojima će se birati po 14 zastupnika, jedinicu u kojoj će nacionalne manjine izabrati osam svojih zastupnika i jedinicu u kojoj će državljani s prebivalištem izvan Hrvatske izabrati tri zastupnika.

Nove jedinice 'skrojene' su tako da se broj birača kreće u okviru od +/- 5 posto, odnosno niti u jednoj jedinici odstupanja nisu veća +/- 2,20 posto. Kao polazište broja birača u svakoj izbornoj jedinici uzeti su podaci iz registra birača.

Troskotu ostaje imunitet

Ni jedan zastupnik u srijedu navečer nije imao primjedbu na prijedlog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) da Sabor uskrati odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv zastupnika Zvonimira Troskota (Most), a što je tražila privatna tužiteljica, zbog klevete.

Uobičajen je to postupak MIP-a, kad je riječ o privatnim tužbama, a prijedlog tog radnog tijela još treba potvrditi sam Sabor.