komemoracija za 24. obljetnicu

Sabor odao počast žrtvama Srebrenice; Reiner: U svakom negiranju istine leži klica nasilja

05.07.2019 u 12:05

Bionic
Reading

Čak 33 žrtve maskara u Srebrenici bit će ove godine pokopane u Potočarima. Njihova, ali i smrt tisuće drugih i ove godine je komemorirana u Saboru, gdje su se okupljeni prisjetili 24 godine od zločina u Srebrenici

Uz pjesmu zbora Arabeska te govore potpredsjednika Sabora Željka Reinera, zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, te drugih Sabor je obilježio 24. godišnjicu genocida u Srebrenici.

'Koliko god puta mi to održavali i koliko god put naglašavali ne možemo nikako nadoknadit tragediju koja se dogodila u Srebrenici voljom jedne nesređene politike, jedne agresorske i zločinačke politike koju je predvodio Slobodan Milošević. Da je on tada samo telefonski nazvao Mladića, možda ovaj to ne bi tada napravio. Pobiti preko 8 tisuća ljudi u jednom danu ili u kratkom vremenskom periodu zaista je zločin koji nije zapamčen, možda čak ni u 2. svjetskom ratu', kazao je Hamdija Malić, predsjednik Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata u Hrvatskoj.

'Političari svijeta koji su tada bili na vlasti, koji su imali moć nisu prstom makli da to spriječe iako su imali primjer Vukovara i znali su da će se dogoditi nešto monstruozno, nešto što civilizacija ni ljudski razum ne mogu opravdati. vjerski vođe nedovoljno su činili da se to zapriječi, a pogotovo je tragično da je srpska pravoslavna crkva bila motor snaga koje su nesrpsko stanovništvo uništavale, raseljavale, klale, palile i silovale. Zato je nama Bošnjacima čast što je Sabor 2015. dono jednu izjavu o Srebrenici', kazao je Malić.

  • +23
Komemoracija za Srebrenicu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Na samoj komemoraciji Malić je uputio i poziv političarima. 'Pozivam političare da ne govore superiornošću, već poniznošću. Ne govorite diskiminacijom, već tolerancijom i uvažavanjem, da smo ljudska ravnopravna bića koja do istih rezultata hodaju samo drugim stazama', dodao je.

'Danas smo Europljani, iza nas su bremenita i ratna vremena i ne dozvolimo da takvo što ponovno zakovitla vjetrove na ovim prostorima nego živimo u miru, dajmo sve da mir traje i vlada i dajmo sve da ljudska bića budu motiv za bolje sutra te da ljudska razlika bude za isti cilj, a ne za zlo, rekao je Malić.

'Vukovar i Srebrenica dovoljna su dovoljna opomena i poruka za svakoga uvijek i svugdje', poručio je.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je kako bi možda bilo dobro da organizatori komemoracije više progovore i tijekom godine ne samo o inspiratorima, egzekutorima i zločincima. 'Mač pravde je neke stigao ili će ih stići. Ako ne stići će ih gore, neće oni proći lišo. Moramo govoriti i o onima koji su nečinjenjem napravili zločin, a mogli su spriječiti zločin. Nije tu imuna ni međunarodna zajednica. Ne umanjujući zločin i ne skrećući zločin na drugu stranu, jer znamo tko je inspirator i egzekutor, ali i nečinjenje je zločin', poručio je, predloživši da se iduće godine petorici ljudi, koji najviše čine da se ne zaboravi ova tragedija, dodijeli zahvala ili priznanje.

Na komemoraciju se kratko osvrnula i zastupnica bošnjačke manjine Ermina Lekaj Prljaskaj. 'To je jako važno za čovječanstvo, ne samo za nas. Moramo cijelo vrijeme govoriti istinu o onome što se dogodilo u Srebrenici, u nadi da nećemo više imati takav genocid', kazala je Lekaj Prljaskaj, upozorivši posebno na edukaciji mladih.

Okupljenima se obratio i potpredsjednika Sabora Željko Reiner, kazavši kako je srebrenička tragedija jedno od najstrašnijih poglavlja europske povijesti 20. stoljeća, u najgorem pokoljem i genocidu u Europi nakon Drugoj svjetskog rata. 'Žrtve agresije u Hrvatskoj i BiH, kao i svaki zločin i rat, moraju ostati u našoj kolektivnom sjećanju kao trajni podsjetnik na surovost, nečovječnost i nemilosrdnost pojedinaca, koji su rođeni pod istim nebom kao i njihove žrtve, ali su svojim nedjelima pokazali svojim nedjelima srozavanje ljudskosti, a to je oduzimanje prava na život', poručio je.

O svim genocidima kroz povijest morase govoriti i na njih neprestano podsjećati, jer je istina važna zbog žrtava, za preživjele i njihove obitelji, kazao je Reiner.

'U svakom negiranju, prikrivanju istine ili relativiziranju zločina leži klica budućih mržnji i nasilja, novih i još krvavijih ratova zločina. Bijeg od istine ma kako ona porazna i zastrašujuća bila ne predstavlja samo kukavičluk već otvara mogućnost ponavljanja zla i itekako poziva na uzbunu. Jedino istinom, priznanjem zločina i prihvaćanjem odgovornosti otvara se put prema katarzi, bez koje istinska pomirba, suradnja i dijalog nisu mogući', smatra Reiner.