PRVI KORAK KA REZANJU

Sabor: Kada nema zasjedanja, neće biti ni naknade za odvojeni život

11.03.2016 u 12:17

Bionic
Reading

Za vrijeme tromjesečnih stanki u radu Hrvatskoga sabora te od raspuštanja jednog do konstituiranja novog saziva, saborski zastupnici, a takvih je sada 69, neće mjesečno primati po tisuću kuna naknade za odvojeni život, Odbor za izbor i imenovanja u petak je takav prijedlog poslao saborskom Predsjedništvu koje ga treba verificirati

U četiri godine na taj bi se način uštedjelo oko 950.000 kuna, izračunao je Franjo Lucić (HDZ), predsjednik Odbora čiji su članovi bez rasprave i jednoglasno 'dugnuli ruke' za spomenuti prijedog.

Sabor svake godine ima redovite stanke od 15. srpnja do 15. rujna, te od 15. prosinca do 15. siječnja.

Prošli, sedmi saziv Sabora raspušten je 25. rujna, a aktualni konstituiran 28. prosinca.

'To je prvi, minoran korak, no u pripremi su i ostali koje smo spominjali u kampanji', izjavila je novinarima nakon sjednice Ružica Vukovac (Most).

Potvrdila je da se radi na zakonima kojima će se smanjivati plaće i druge beneficije prema zastupnicima. 'Ne odustajemo od zakona 6 plus šest, to će doći na red, istina ne može se primjeniti na ovaj saborski saziv, ali primjenit će se na idući', rekla je zastupnica Vukovac.

Razgovara se i o drugim opcijama, među kojima je i 'bodovanje dolaska' zastupnika. 'Ako zastupnici nisu u Saboru mislim da zaslužuju kaznu', kaže Vukovac i dodaje kako i osobno to zagovara, ali nije sigurna hoće li to proći.

To je malo duže, ali je još uvijek u proceduri, kaže Mostova zastupnica.

Odbor je Saboru predložio novi 'sastav' Odbora za dodjelu nagrade Vladimir Nazor, za predsjednika je predložen akademik Zvonko Kusić.