UTRKA ZA GRADONAČELNIKA VUKOVARA

Sabo protiv 'tračeva o sebi', Penava po svom programu

16.06.2014 u 15:59

Bionic
Reading

U drugom krugu izbora za gradonačelnika Vukovara borit će se Ivan Penava, kandidat HDZ-ove koalicije s još 12 stranaka, i Željko Sabo, bivši gradonačelnik i nezavisni kandidat s potporom SDP-a. S 47,44 posto glasova u prvom krugu Penavi je trebalo manje od tri posto dodatnih glasova da već postane gradonačelnik, a za Sabu je glasalo 11 posto manje birača iako je posljednjih šest godina slovio za daleko najjačeg kandidata

Sabo svejedno gaji optimizam za sljedeći krug izbora, koji će se održati 29. lipnja. U ta dva tjedna, kaže, pokušat će građanima objasniti da nisu istina 'sve one laži i tračevi izneseni posljednjih mjeseci' protiv njega.

'Projekt rušenja Željka Sabe, koji je bio cilj HDZ-a i koalicijskih stranaka, očito nije uspio. Mnogi su ostali kod kuće čekajući da vide ishod prvog kruga i da glasaju u drugom krugu. Mnogi govore da nitko nikada nije učinio nešto takvo za ovaj grad kao ja', ustvrdio je Sabo u izjavi za tportal.hr


Penava uzvraća da će u ovih tjedan dana nastojati naglašavati predizborni program, koji se sastoji od plana za otvaranje radnih mjesta i drukčije upravljanje gradskim proračunom od dosadašnjeg.

'Nećemo se okretati drugim strankama, nego vlastitom programu. Međutim, potporu očekujemo u Gradskom vijeću, uglavnom HDSSB-a, koji nas je podupro u utrci za gradonačelnika', rekao je Penava tportalu.

Od ostalih kandidata istaknuo se još Dragan Crnogorac, kandidat koalicije SDSS-a, kojem je podršku dalo 1.545, odnosno 11,21 posto birača. Iako je to daleko manje nego što su dobili Sabo i Penava, glasovi Crnogorčevih birača mogli bi presuditi. Sabo to nije htio komentirati, jer je, kaže, to upravo 'HDZ-ova teza'.

Izvanredni izbori posljedica su rušenja Sabina proračuna u Gradskom vijeću u kojem njegova SDP-ova koalicija nije imala većinu, pa je prevagnula HDZ-ova opcija. Nestabilnost GV-a potvrđena je i na ovim izborima, jer će HDZ imati labavu većinu tek ako dobije potporu HDSSB-a.

Svaki izbori u Vukovaru stoje pola milijuna kuna.