NEZADOVOLJAN REKCIJAMA

Sabo povukao točku o izmjeni vukovarskog Statuta

20.03.2013 u 21:52

Bionic
Reading

Na današnjoj sjednici vukovarskog Gradskog vijeća vijećnici su trebali raspravljati o izmjenama i dopunama gradskog Statuta uz usklađivanje Statuta sa zakonskim izmjenama, međutim rasprave nije bilo jer je vukovarski gradonačelnik Željko Sabo (SDP), kao predlagač izmjena i dopuna Statuta, nezadovoljan reakcijama klubova vijećnika, povukao tu točku s dnevnog reda.

Do toga je došlo nakon što je predsjednik GV-a Goran Bošnjak (SDP), zbog nepoštivanja procedure odbio uvrstiti u predložene izmjene Statuta amandman Kluba vijećnika HSP dr. Ante Starčevića o izmjeni članka 61. Statuta kojom bi se izbrisala sadašnja stavka u tom članku koja propisuje ravnopravnu uporabu hrvatskog jezika i latiničnog pisma i srpskog jezika i ćiriličnog pisma u službenoj komunikaciji u javnim poslovima iz samoupravnog djelokruga Grada Vukovara. To bi zamijenila stavka da se zbog pijeteta prema žrtvama Domovinskog rata Grad Vukovar u cijelosti izuzima od odredbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i samoga Statuta.

Bošnjak je odbacio i prijedlog Kluba vijećnika SDSS-a koji je želio da se u sklopu izmjena i dopuna Statuta u članak 61. Statuta ugradi rečenica da su 'na području Grada Vukovara u ravnopravnoj službenoj uporabi hrvatski jezik i latinično pismo i srpski jezik i ćirilično pismo'. Članak 61 glasi: 'U skladu s odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i ovoga Statuta, pripadnici srpske nacionalne manjine imaju pravo slobodne uporabe srpskog jezika i ćiriličnog pisma u društvenom i javnom životu, te u službenoj komunikaciji u javnim poslovima iz samoupravnog djelokruga Grada Vukovara'.

Govoreći o razlozima koji su ga naveli da povuče s dnevnog reda predložene izmjene i dopune gradskog Statuta, gradonačelnik Sabo novinarima je izjavio kako je uvidio da za predložene promjene neće dobiti podršku vijećnika. Sabo je istaknuo kako postoji 'viši zakon koji će sada uskladiti Statut grada Vukovara s državnim zakonima'.

Bošnjak je pak rekao kako nije problem u amandmanu već u proceduri. 'Amandmanom se može ići samo na prijedlog izmjena i dopuna Statuta na što sam upozorio Klub vijećnika HSP-a Ante Starčevića', rekao je Bošnjak. 'Ne treba zaboraviti da su sporni članak 2009. u Statut ugradili upravo HDZ, ondašnji HSP i SDSS, i to u vrijeme kada nije postojala razina prava uvođenja srpskog jezika i ćiriličnog pisma, a sada kada je na snazi Ustavni zakon traže da se taj članak izbaci', kazao je Bošnjak.

Bošnjak, koji je i predstojnik Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, također je ocijenio kako se neusvajanje izmjena Statuta grada neće izravno odraziti na lokalne izbore već će u ovom slučaju, 'stvari koje su trebale biti ugrađene u Statut, a riječ je o tehničkim izmjenama, sukladno zakonu primjenjivati izravno'. Predsjednik Kluba vijećnika HSP AS Igor Gavrić kazao je kako su u tom klubu svjesni manjkavosti načina na koji su predložili amandman, ali su željeli vidjeti koliko su gradski vijećnici uz hrvatski narod.

'Na Ministarstvu uprave je da ocijeni jesu li naše odluke u skladu sa zakonom, a na nama vijećnicima da pokažemo jesmo li uz hrvatski narod', poručio je Gavrić. Kako je rekao, predloženim amandmanom HSP AS pitanje dvojezičnosti u Vukovaru 'htio na najjednostavniji riješiti za sva vremena'. Predsjednik Kluba vijećnika SDSS-a Srđan Milaković izjavio je da nisu predložili 'ništa ni više, ni manje nego što predviđa zakon'. Kazao je kako prihvaća razlog zbog kojeg njihov prijedlog 'nije prošao', ali da je Klub vijećnika SDSS-a tim prijedlogom morao izraziti 'vlastiti politički stav'.

Prema Milakovićevim riječima, da je 'prošao' predloženi amandman HSP-a AS bio bi to udar na pripadnike srpske nacionalne manjine u Vukovaru. 'Priče pripadnika srpske zajednice o Vukovaru 1990. godine nema. Oni u ovom gradu nemaju mjesto - osim kao agresori i to je ono što ne možemo ni u kojem slučaju prihvatiti', rekao je Milaković. Tijekom sjednice GV-a koja je imala više od 20 točaka dnevnog reda a nastavljena je pošto su vijećnicu napustili vijećnici HSP AS i HDZ-a, nije prihvaćen prijedlog HDZ-a kojim se tražilo usvajanje zaključka kojim bi se od vlade tražila revizija popisa stanovništva u Vukovaru iz 2011. jer kako su naveli prema 'policijskoj evidenciji Vukovar ima 42.000, prema popisu stanovništva 28.000 stanovnika, dok je u registru birača 33.000 građana toga grada'.

Uoči sjednice Gradskog vijeća, ispred zgrade mirno je prosvjedovalo 200-tinjak članova Stožera za obranu hrvatskog Vukovara tražeći od članova GV-a da prihvate amandman HSP AS i tako onemoguće uvođenje dvojezičnosti u Vukovar.