odnos prema zdravstvu

Sabljar-Dračevac ministru Mariću: Sami tražite da se plate računi, ali kad je u pitanju plaćanje računa lijekova, tada je stav drugačiji

02.04.2021 u 12:08

Bionic
Reading

Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac (SDP) upozorila je u petak da dva onkološka pacijenta jučer nisu mogla do svojih lijekova, za što je optužila ministra financija Zdravka Marića i njegov šestogodišnji odnos prema zdravstvu

"Ministre, imamo dugogodišnji problem koji Vi konstantno gurate pod tepih. Sami tražite da se plate računi, poznat nam je Vaš stav prema ovršenima, nehuman i bešćutan, ali kada je u pitanju plaćanje računa lijekova, koje su naši građani davno potrošili, tada je stav sasvim drugačiji", poručuje Sabljar-Dračevac u priopćenju.

Pozvala je Marića da plati račune i time osigura građanima ustavno pravo na liječenje.

Sabljar-Dračevac također upozorava da se nemilosrdno podižu trošarine, koje bi trebale biti preusmjerene prema zdravstvu, a završavaju "tko zna gdje".

"Kada ste nam 2019. godine najavljivali nove trošarine na bezalkoholna pića po udjelu šećera u njima, tvrdili ste da to radite zbog pozitivnog djelovanja na zdravlje djece. Pozivali ste se na zdravstvo kad ste revidirali trošarine na cigarete i alkoholna pića", naglasila je Sabljar-Dračevac.

Navodi članke 72. i 82. Zakona o zdravstvenom osiguranju, po kojima bi se od iznosa uplaćenih trošarina na duhanske proizvode u 2019.,od oko pet milijardi kuna 32 posto trebalo biti preusmjereno u zdravstvo.

"Koliki je točan iznos tih sredstava ? Koliko je uplaćeno zdravstvu? Gdje je nestala razlika? Maliciozno puštate da se raspadne posljednje obilježje Ustavom garantirane socijalne države. Hvalili ste se suficitom u 2019.godine, a niste plaćali svoje obaveze prema zdravstvu, kao i prijašnjih godina, i tako već godinama", optužuje Sabljar-Dračevac.

Prozvala je Marića i da joj nije odgovorio na zastupničko pitanje iz studenog prošle godine, koje je bilo vezano za trošarine, pa ga je još jednom pozvala da joj odgovori.