DRUGI PUT NA SUDU

Sabi potvrđena optužnica za malverzacije prilikom ljetovanja djece

16.09.2014 u 19:41

Bionic
Reading

Na pripremnom ročištu na Općinskome sudu u Vukovaru potvrđena je optužnica protiv bivšega vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe koju je podiglo Županijsko državno odvjetništvo, a koja ga tereti zbog navodne malverzacije prilikom slanja vukovarske djece na more i fiktivnog zapošljavanja u gradskoj tvrtki Komunalcu

Riječ je o kaznenim djelima protiv imovine pronevjerom i protiv službene dužnosti poticanjem na zloporabu položaja i ovlasti.

Optužnica, zbog koje mu je početkom travnja u Saboru ukinut i zastupnički imunitet, tereti Sabu da je od srpnja 2005. do rujna 2009. dio prikupljenog novca za boravak vukovarske djece na moru, na koje su putovala u organizaciji vukovarskoga SDP-a, zadržao za sebe. Tereti ga se i da je poticao na zloporabu položaja i ovlasti tako što je tražio da se u vukovarskoj gradskoj tvrtki Komunalcu zaposli tadašnjeg predsjednika Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Srđana Šijakovića iako je znao da su sva radna mjesta popunjena.

Srđan Šijaković se tako 2011. fiktivno zaposlio u Komunalcu, gdje je primao plaću, a zapravo je radio u vukovarskoj Gradskoj upravi. Na taj slučaj prvi je prije dvije godine upozorio tadašnji direktor Komunalca Saša Egić dok je još bio u vukovarskom SDP-u, ali je nakon toga izbačen iz stranke.

Srđan Šijaković u Komunalcu je zaposlen dok je direktor te vukovarske gradske tvrtke bio Marinko Leko, koji je drugooptuženi u tom slučaju, a u međuvremenu se nagodio s DORH-om. U izjavi za Hinu Leko je rekao kako je u vrijeme kada je Srđan Šijaković zaposlen u Komunalcu bio na dužem bolovanju te da nema konkretnih saznanja što se sve događalo. Priznaje, međutim, kako je 'u to vrijeme autoritet Željka Sabe bio toliko jak da mu se jednostavno nije moglo suprostaviti'.

Iz Županijskoga državnog odvjetništva neslužbeno je potvrđeno kako je o podignutoj optužnici na Općinskome sudu u Vukovaru održano pripremno ročište, a iz suda se do kraja radnog vremena na pisani upit o tome nije mogla dobiti potvrda.

Bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo početkom rujna na Županijskome sudu u Osijeku nepravomoćno je osuđen na 16 mjeseci zatvora zbog pokušaja podmićivanja HDZ-ovih vijećnika u vukovarskome Gradskom vijeću.