kupnja glasova

Gruzijci izišli na ulice; parlamentarne izbore smatraju 'namještenim', traže ponavljanje

14.11.2020 u 17:36

Bionic
Reading

Tisuće prosvjednika okupilo se u gruzijskoj prijestolnici Tbilisiju u subotu kako bi podržali zahtjev oporbe za održavanje novih parlamentarnih izbora jer one održane 31. listopada smatraju namještenima

Vladajuća stranka Gruzijski san osvojila je 48.23 posto glasova, a najveća oporbena stranka Ujedinjeni nacionalni pokret (UNM) 27.18 posto, pokazuju službeni rezultati.

No oporba optužuje Gruzijski san i njihove pristaše za kupnju glasova, prijetnje biračima i promatračima izbora i kršenje pravila pri prebrojavanju glasova. Osam oporbenih stranaka, uključujući UNM, rekle su da će bojkotirati parlament.

Lideri vladajuće stranke odbacuju optužbe.

Oporba traži ostavku Tamare Zhvanije, čelnice Središnjeg izbornog povjerenstva i poziva na nove izbore.

"Borit ćemo se do kraja i nećemo dopustiti da našom zemljom upravlja oligarh", rekao je oporbeni lider Gigi Ugulava tisućama prosvjednika, misleći na Bizdinu Ivanishvilija, čelnika vladajuće stranke i najimućnijeg čovjeka u Gruziji.

Kritičari tvrde da Ivanishvili, koji nije na vladinoj funkciji, iza kulisa upravlja zemljom s 3,7 milijuna stanovnika na Južnom Kavkazu. Te optužbe odbacuje Gruzijski san koji je na vlasti već dva uzastopna mandata.

Prosvjed na glavnoj aveniji Rustaveli u gruzijskoj prijestolnici, održao se nekoliko dana prije planiranog posjeta američkog državnog tajnika Mikea Pompea. "Poslat ćemo poruku američkom državnom tajniku da su izbori namješteni", rekao je Ugulava.