PRVI VELEPOSLANIK

S Peterom Sorensenom EU jača angažman u BiH

30.05.2011 u 13:35

Bionic
Reading

Danski 44-godišnji diplomat Peter Sorensen izabran je za novoga voditelja delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini, koja bi s njim na čelu trebala imati znatno veći angažman u toj zemlji nego što je to do sada bio slučaj

Visoka predstavnica Europske unije Catherine Ashton odlučila se za Sorensena zbog njegovog golemog iskustva i znanja o odnosima koji vladaju u regiji. Sorensen je do sada obavljao dužnost šefa misije EU-a u Makedoniji, a prije toga vodio je urede EU-a u Beogradu i Prištini. Peter Sorensen bit će prvi veleposlanik EU-a u Bosni i Hercegovini, ali i posebni predstavnik EU-a u toj zemlji.

Delegacija Europske unije u BiH, čiji bi voditelj trebao stupiti na dužnost u lipnju, bit će značajno ojačana u odnosu na dosadašnji sastav i ulogu s ciljem potpore stabiliziranju stanja u toj zemlji te provedbi reformi nužnih za približavanje EU.

Vijeće EU-a je ranije zaključilo da novi voditelj delegacije Unije u BiH mora imati ovlasti nalik na one dane visokom predstavniku. Te bi ovlasti uključivale izricanje kaznenih mjera za političare i dužnosnike za koje se ocijeni da ometaju provedbu Daytonskog sporazuma i destabiliziraju stanje u državi.

Istodobno s jačanjem uloge delegacije EU-a u BiH, smanjivale bi se ovlasti i uloga OHR-a koji bi, kako je najavljeno, vjerojatno bio izmješten iz Sarajeva u inozemstvo, vjerojatno u Beč ili Bruxelles. Ipak s obzirom na sadašnju situaciju u Bosni i Hercegovini teško je vjerovati u skoro slabljenje uloge i odlazak Visokog predstavnika iz BiH.