BOZANIĆEVA USKRSNA PORUKA

'S narodom sam uvijek dijelio radosti i tjeskobe'

16.04.2014 u 11:26

Bionic
Reading

Uoči Uskrsa nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić uputio je vjernicima uskrsnu poruku u kojoj, među ostalim, podsjeća na riječi pape Franje te zaključuje da u Hrvatskoj trebamo graditi jedinstvo naroda i društva temeljeno na vrijednostima istine i nesebičnosti

No prije nego što se počne graditi to jedinstvo, kaže Bozanić u svojoj poruci, 'važno je svjetlom Uskrsloga prepoznati ono što unosi nemir, razdore i neslogu u našu sredinu'.

Zabrinjava naglašavanje nejedinstva i podjele u tkivu hrvatskoga narodnog bića, koje ističu kreatori hrvatske javnosti, kad je riječ o nacionalnom identitetu, odgoju i temeljnim pitanjima društvenoga života. Je li to što se predstavlja naša hrvatska stvarnost ili nas se samo u to nastoji ciljano uvjeriti? Važno je o tome razmišljati u suočavanju sa suvremenim pitanjima hrvatskoga društva, kada vidimo da se namjerno pojačavaju određeni sukobi, ne dopuštajući pogled prema prošlosti da bi se vidjele nosive vrijednosti, niti se daje prostora budućnosti, oslonjenoj na dubljim temeljima od težnje za uskim materijalnim probitcima koji se lako pretvaraju u pokretače sebičnosti i sukoba', kaže kardinal u svojoj poruci.

Podsjeća kako papa Franjo poziva na nadilaženje površnosti sukoba i na sudjelovanje u novom procesu izgradnje jedinstva, u kojemu posebnu važnost ima solidarnost.

'Treba kročiti protiv struje izopačenoga individualizma koji unosi zlo u obitelji, gospodarstvo, financijski sustav i politiku. Sve više ima onih koje razočaranja društvenim događajima u nas razdiru do osjećaja bespomoćnosti i malodušnosti. Stoga je potrebno mijenjati način razmišljanja i djelovanja na području rada, ekonomije i politike u promicanju društva koje nije samo mnoštvo pojedinaca, nego solidarna zajednica, u promicanju takvih društvenih odnosa gdje nisu na prvom mjestu uski sebični interesi pojedinaca ili skupina, nerijetko dobro zaštićenih od nositelja vlasti, nego opće dobro cjelokupne društvene i državne zajednice', kaže Bozanić.

U svojoj je pastirskoj službi, podsjeća, s narodom uvijek dijelio njegove radosti i nade, žalosti i tjeskobe.

'Prošlo je već više od šest godina od početka teške ekonomsko-financijske krize koja je posebno pogodila područje rada. To osobito osjećaju naši mladi koji nakon završenoga školovanja ne mogu naći posao, ali i oni koji nakon više godina i desetljeća rada ostaju bez posla, s brigom za obitelj. Ti građani u našoj su sredini lišeni temeljnih ljudskih prava, kao što je pravo na rad. To stanje zabrinjava i traži brze promjene, novu solidarnost i zajedništvo svega društva. Dužnost je i zadaća svih, a osobito nositelja vlasti, da se pomogne i ubrza rast i razvoj koji će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta', stoji u poruci kardinala Bozanića.

Cijelu uskrsnu poruku nadbiskupa zagrebačkog Josipa Bozanića možete pročitati OVDJE.