'SVRGNITE ĐAPIĆA!"

Ruža Tomašić kandidira se za predsjednicu HSP-a

20.08.2009 u 14:38

Bionic
Reading

Suspendirani članovi Hrvatske stranke prava - bivša saborska zastupnica Ruža Tomašić, donedavni predsjednik drniškog ogranka HSP-a Ivica Rajčić te tajnik šibensko-kninske Županijske organizacije HSP-a Damir Jakelić danas su na konferenciji za novinare u Drnišu pozvali pravaše na smjenu Ante Đapića i za jesen najavili izvanredne stranačke izbore

DRNIŠ - Bivša saborska zastupnica HSP-a Ruža Tomašić, koja vodi pravaške nezadovoljnike i disidente koji žele svrgnuti Antu Đapića, predstavila se kao kandidatkinja za predsjednicu stranke.

Ruža Tomašić najprije je još jedanput opovrgnula Đapićeve optužbe da nezakonito prima saborsku mirovinu tvrdeći da ju je HDZ kupio. Istaknula je da u Kanadi i Hrvatskoj ima 26 godina radnog staža te kako to svatko tko želi može provjeriti u Saboru i Ministarstvu vanjskih poslova, a Đapića će tužiti zbog tih kleveta.

Pozvala je Đapića da je odgovoran za propast stranke i pozvala ga da dade ostavku. Inače, ona nije osporila da je Đapić do 2005. godine dobro radio za stranku, ali kada je HSP postao stabilna stranka, po njezinim riječima, izgubilo se pravaštvo, a nastala je pohlepa i trgovina te se HSP pretvorio u trgovačko društvo.

Po riječima Ruže Tomašić, HSP bi kao najstarija hrvatska stranka trebao biti i prava hrvatska stranka. Cilj je "stvoriti stvoriti stranku kakva je bila na početku, a HSP više ne bi smio biti stranka to sam ja, nego stranka to smo mi".

Smijenjeni predsjednik drniškoga HSP-a Ivica Rajčić rekao je kako Anto Đapić i njegovi istomišljenici provode tiraniju u stranci te da s time žele upoznati javnost.

Posebice je naglasio kontradiktorno ponašanje predsjednika županijskoga HSP-a Ivice Ledenka, koji, po riječima Rajčića, sustavno vara birače HSP-a te da surađuje s lijevo orijentiranim strankama.

Tajnik Županijske organizacije HSP-a Damir Jakelić rekao je novinarima da šibensko-kninski HSP podupire kandidaturu Ruže Tomašić za novu predsjednicu stranke.

Spominjući Antu Đapića, rekao je kako već sustavno mjesecima provodi nasilje nad legalno izabranim članovima stranke, da se ne pridržava ni načela ni statuta Hrvatske stranke prava te da pokušava spriječiti unutarstranačke izbore, a osobito kandidaturu Ruže Tamašić za predsjednicu stranke.

Sve Đapićeve odluke donesene u posljednjih godinu dana drži nelegitimnim. Istaknuo je kako je danas vodstvo stranke, da bi se spriječili unutarstranački izbori, suspendiralo 15 članova u Šibensko-kninskoj županiji i ukupno 700 u Hrvatskoj.

Smjenama i suspenzijama članstva i dužnosnika stranke, tvrde, ne može se poništiti gotovo plebiscitarna volja članova da Anto Đapić ode s dužnosti predsjednika stranke.

Očekuju potporu članstva da se na jesen sazove stranačka konvencija, a zatim i izvanredni sabor.