europarlamentarni izbori

Ruža Tomašić: Ispunila sam sva obećanja, očekujem reizbor

17.05.2019 u 13:33

Bionic
Reading

Europarlamentarka i nositeljica liste Hrvatskih suverenista Ruža Tomašić poručila je u petak iz Karlovca kako na izborima za Europski parlament očekuje ponovni izbor, jer je, kaže, 'normalno da odgovorni političari obećaju što će raditi, narod ih izabere, oni to odrade i onda odgovoran narod te političare opet bira'

Tomašić kaže da nakon pet godina u Europskom parlamentu čista obraza svima može reći da je odradila sve obećano, čak i više, te da vjeruje da će sada i birači odraditi svoje, odnosno glasovati za nju, i za listu broj šest koju 'nosi'.

'Za sebe mogu reći da spadam u devet posto najaktivnijih europarlamentaraca, imala sam pet izvješća, što nitko od hrvatskih europarlamentaraca nije imao, imala sam 31 izvješće kao izvjestiteljica u sjeni, 329 rezolucija, podnijela sam 641 amandman, 153 pisanih pitanja i 1089 govora', pobrojala je Tomašić, naglašavajući kako je pritom prvenstveno štitila interese Hrvatske.

Napominjući kako se o njoj govori kao o euroskeptiku, istaknula je kako nikad nije rekla da je protiv Hrvatske u Europskoj uniji, već da je za pristupnih pregovora govorila da Hrvatska još nije spremna za Uniju.

'Ja sam u biti eurorealist, takva sam i u Europskom parlamentu, zauzimam se za Europu ravnopravnih zemalja članica', rekla je Tomašić.

Upitana ne bi li bilo bolje da se sve europske zemlje ujedine u jednu državu i budu pandan Americi, Kini i Rusiji, naglasila je kako je Hrvatska u EU ušla kao samostalna država. 'sa svojim jezikom, kulturom, tradicijom i nacionalnošću'.

'Što bi bila Hrvatska kada bi se sada ukinula suverenost zemalja, jedna regija? To smo već doživjeli, u Austro-Ugarskoj', rekla je i ustvrdila da je suverenitet Hrvatske neotuđiv, nedjeljiv i neprenosiv.

Divjak želi djeci uzeti Uskrs

Saborski zastupnik stranke Hrast i kandidat Suverenista Hrvoje Zekanović smatra da Plenkovićeva vlada nije suverenistička vlast, vjeruje samo u Europu kao zajednicu suverenih država članica, ne centralističku, federalnu ili nadnacionalnu Europu. Suverenisti nisu protiv Europe, ali su 'za Europu jasnog kršćanskog identiteta', kazao je, poručivši kako su suverenisti protiv toga da Europa bude amorfna masa.

'Mi smo za Europu suverenih država, gdje se hrvatski narod neće utopiti u neku bezidentitetsku tvorevinu', rekao je Zekanović. Drago mu je što se dogodio Brexit, jer je to, kaže, dokaz da se iz EU može izaći.

Kandidat Suverenista za EP Ladislav Ilčić kritizirao je prijedlog ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak o promjeni školskih praznika, poslan na javno savjetovanje. S planom promjene tih praznika želi uzeti Uskrs našoj djeci i obiteljima, ponaša se totalitarno, ustvrdio je Ilčić.

'Obrazovanje u Hrvatskoj je itekako europska tema, jer nama odlaze najobrazovaniji, a ministrica Divjak radi veliku, ogromnu štetu, isključivo radi prodavačke politike s HDZ-om, umjesto da nam priprema djecu za tržište rada', zaključio je Ilčić.