kriza na kosovu

Rutte i Bettel u Beogradu: Ovo je i dalje bačva baruta i ne treba mnogo vatre da bi eksplodirala

03.07.2023 u 23:22

Bionic
Reading

Premijeri Nizozemske Mark Rutte i Luksemburga Xavier Bettel poručili su u ponedjeljak, poslije sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, kako je "važnije nego ikad" da se u pogledu krize na Kosovu "djeluje zajedno" i da je "neophodno smiriti napetosti".

Rutte i Bettel doputovali su u posjet Beogradu prije nego krenu na Kosovo, protiv kojeg je Europska unija poduzela mjere jer su izostali očekivani koraci Prištine na deeskalaciji situacije na sjeveru zbog kojih je neizvjestan nastavak dijaloga dviju strana o primjeni europskog plana o normalizaciji odnosa.

Vidimo da je ovo i dalje bačva baruta i ne treba mnogo vatre da bi eksplodirala, rekao je Bettel istaknuvši da je u ovom času najvažnije " smiriti napetosti između Beograda i Prištine".

Istaknuvši kako "već postoji mapa puta" koju su izradili posebni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak i šef eurodiplomacije Josep Borrell, Bettel je rekao kao je "važno raditi na tome".

"Riječi su dobre, ali djela su bolja", poručio je Bettel, istaknuvši da obje strane za konkretne akcije "uvijek mogu računati na pomoć zemalja Beneluxa".

Nizozemski premijer Rutte sastanak je ocijenio važnim jer EU želi ojačati veze i unutar Unije i na bilateralnoj i trilateralnoj razini, a ključni uvjeti su "razumijevanje, stabilnost i suradnja".

Rast napetosti između Beograda i Prištine i porast nasilja, naglasio je Rutte, izazivaju "veliku zabrinutost" i stoga je važno da Beograd i Priština poduzmu korake ka deeskalaciji i normalizaciji odnosa.

"To je ključno i za širu regiju i Europu u cijelosti. Dok bjesni rat u Ukrajini, važnije je nego ikad da djelujemo zajedno", istaknuo je nizozemski premijer.

On je poručio da su "jačanje vladavine zakona i zaštite manjinskih prava, osiguravanje medijskih sloboda i borba protiv dezinformacija ključni u pogledu napretka ka EU".

"Obećao sam da će Srbija dati sve od sebe da sačuva mir i stabilnost", poručio je sa svoje strane Vučić, na zajedničkoj konferenciji za medije poslije razgovora s Rutteom i Bettelom.

On je, aludirajući na poteze Prištine i kosovskog premijera Albina Kurtija koji unose nemir među Srbima na sjeveru Kosova, rekao kako je "pomalo uplašen", jer "taj stupanj neodgovornosti" u regiji nikad dosad nije vidio u svojoj političkoj karijeri.

Vučić je rekao da u pogledu deeskalacije i mjera koje je potrebno poduzeti i dalje stoje neispunjene obveze iz Briselskog sporazuma, koje podrazumijevaju obvezu Prištine da formira Zajednicu srpskih općina na Kosovu.

Rutte i Bettel naglasili su da je formiranje Zajednice srpskih općina među prioritetima i da će o tome pitanju sutra razgovarati s prištinskom stranom.