OBOSTRANA DEESKALACIJA

Plenković za uravnotežen pristup na Kosovu, bez pristranosti

30.06.2023 u 17:52

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković zauzeo se za izbalansirani pristup prema Srbiji i Kosovu, a ne da se jednu stranu pritiska više od druge.

“Ja sam jasno kazao da politika EU-a mora biti izbalansirana, da deeskalacija mora ići s obje strane”, rekao je Plenković nakon završetka samita, gdje su se čelnici država članica osvrnuli u svojim zaključcima i na stanje na sjeveru Kosova. U četiri općine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova iznimno je napeto posljednjih nekoliko tjedana.

Krajem svibnja lokalni Srbi su se usprotivili da gradonačelnici etnički Albanci preuzmu dužnost nakon lokalnih izbora u četiri sjeverne općine na kojima je izlaznost bila samo 3,4 posto posto jer su ih Srbi, koji čine većinu na sjeveru, bojkotirali.

U sukobima je ozlijeđeno 30 pripadnika mirovnih snaga (KFOR) i više od 50 srpskih prosvjednika. Nakon toga srbijanske snage uhitile su trojicu kosovskih policajaca, koji su kasnije pušteni.

“Vidjeli smo kako, na koji način i tko je napao vojnike KFOR-a i predstavnike EULEX-a. Moja je poruka da treba biti balansirani pristup, a ne da se jednoj strani pripiše više odgovoronsti”, rekao je Plenković.

EU je nakon tih događaja uveo određene sankcije Kosovu, zbog čega mnogi smatraju da su predstavnici Unije pristrani u korist Srbije.