ministar božinović

Rutom preko Hrvatske može doći najveći broj migranata

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 08.10.2019 19:54
  • Objavljeno 08.10.2019 u 19:45
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ministri unutarnjih poslova Bugarske, Grčke i Cipra upozorili su u utorak svoje kolege iz ostalih zemalja članica na dramatični porast dolazaka ilegalnih migranata preko istočnomediteranske rute

'Posljednjih mjeseci pozornost zemalja članica EU-a uglavnom je bila usmjerena na srednjemediteranski smjer, o čemu se opsežno razgovaralo na tri zadnja ministarska sastanka. Istočnomediteranska ruta nije adekvatno tretirana unatoč svim relevantnim izvješćima koja potvrđuju ustrajni trend povećanja dolazaka', kaže se u neslužbenom dokumentu koje su te tri zemlje predočile na sastanku ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU-a u Luxembourgu.

U tom se dokumentu navode podaci koji upozoravaju na nerazmjerni pritisak na tri migrantska smjera preko Sredozemlja. Tako se navodi podatak da je između 19. kolovoza i 1. rujna bilo 1133 dolaska preko zapadnomediteranske/atlantske rute, 1369 preko srednjomediteranske rute te 4 879 preko istočnomeditaranske rute.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je nakon ministarskog sastanka u Luxembouru da postoji razumijevanje za sva tri migrantska smjera - istočnomediteranski, srednjomediteranski i zapadnomeditaranski.

  • +9
  • +6

Migranti

Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

'Postoje države, među kojima je i Hrvatska, koje od početka ukazuju na važnost istočnomeditaranskog smjera jer njime dolazi najveći broj migranata i, u konačnici, mi smo država koja među državama članicama EU-a nakon Grčke i Cipra trpi najveći pritisak', istaknuo je Božinović.

'Ono što je naš fokus i što smo u ove dvije godine uspjeli iskomunicirati jest da je ruta koja ide preko Hrvatske potencijalno ona kojom može doći najveći broj migranata. Mi tome svjedočimo svaki dan i siguran sam da je ta poruka postala jasna svima, pa i onima koji to u početku nisu čuli', rekao je Božinović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!