napeto na istoku

Rusija: Spriječili smo ukrajinsku diverziju na granici i ubili pet sabotera; Ukrajina: To je laž, tamo nema naših vojnika

21.02.2022 u 15:30

Bionic
Reading

Ruska vojska rekla je u ponedjeljak da je spriječila ukrajinsku "izviđačku diverziju" na svojoj granici s Ukrajinom i da je ubila pet osoba i uništila dva vozila, no službeni Kijev odbacio je te navode kao lažnu vijest

"U sukobima je pet osoba iz skupine sabotera i obavještajaca povrijedilo granicu s Rusijom te je eliminirano", objavila je ruska vojska. Rusija tvrdi da se izgred dogodio u Rostovu (nekih tisuću kilometara južno od Moskve) u 6 sati ujutro po mjesnom vremenu blizu lokaliteta Mitiakinskaja, citiraju ruske agencije.

"Dva vozila pješaštva ukrajinskih oružanih snaga ušla su u Rusiju iz Ukrajine radi evakuacije skupine sabotera prema ukrajinskom teritoriju preko granice", tvrdi ruska vojska. Dodaje da nijedan ruski vojnik ili granični policajac nije ozlijeđen. Službeni Kijev odgovorio je da ukrajinskih vojnika nema na području Rostova gdje se izgred navodno dogodio i rusku objavu odbacio je kao "lažnu vijest".

  • +11
Ukrajinski rezervisti - teritorijalna obrana Izvor: EPA / Autor: SERGEY DOLZHENKO

Navodni upad dogodio se u vrijeme visokih napetosti između dvije zemlje, odnosno između Rusije i Zapada koji je optužuje da je nagomilala 150.000 vojnika uz granice kako bi bila spremna za invaziju, "neminovnu" po Zapadu, a po Moskvi radi se o zapadnoj "histeriji" u svrhu provokacije. Dok Zapad i Rusija redovito ističu da prednost daju diplomaciji, sukobi između ukrajinske vojske i proruskih separatista koje podržava Moskva udvostručili su se u intenzitetu zadnja tri dana na istoku Ukrajine, uz granicu s Rusijom.

Ruske vojne vježbe Izvor: Profimedia / Autor: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Pobunjenici na istoku Ukrajine koje podržava Rusija izvijestili su u ponedjeljak ujutro da su snage ukrajinske vlade granatirale to područje i ubile dva civila. Moskva odbacuje tvrdnje da planira napasti Ukrajinu, istovremeno od Zapada tražeći jamstva da se NATO neće dalje širiti na istok niti postavljati raketne sustave u njoj susjednoj državi.

Izvor: Wochit / Autor: AFPTV