OPTUŽNICA U KARLSRUHEU

Ruski znanstvenik u Njemačkoj špijunirao europski raketni program

27.01.2022 u 13:24

Bionic
Reading

Njemačko Savezno državno odvjetništvo u Karlsruheu podnijelo je u četvrtak optužnicu protiv ruskog državljanina Ilnura Nagaeva zbog sumnje da je kao docent na Sveučilištu u Augsburgu špijunirao neke dijelove europskog raketnog programa za rusku tajnu službu

"Ilnur Nagaev je do svog uhićenja u lipnju prošle godine radio kao asistent na Prirodoslovnom fakultetu sveučilišta u Bavarskoj. Osnovano se sumnja da je najkasnije od jeseni 2019., kada je protuobavještajna služba Rusije (SVR) s njim ostvarila kontakt, odavao informacije u svezi s gorivom za raketu Ariane, što je bio predmet njegovog znanstvenog rada", stoji u priopćenju Saveznog državnog odvjetništva.

Kako se nadalje navodi u optužnici, Nagaev se od kraja studenog 2019. redovito sastajao s časnikom SVR-a, zaduženim za Njemačku, te mu odavao povjerljive informacije vezane uz zrakoplovni i svemirski program, posebice europske rakete Ariane.

Zauzvrat je od SVR-a primio naknadu u visini od 2.500 eura.

Nagaev je između ostalog radio i na Frauenhofer institutu za metale i kompozitne materijale u Garchingu pored Muenchena. Prije toga je bio zaposlen na Institutu za metalurgiju u Moskvi.