špijunirao za strane službe?

Uhićen šef ruske tvrtke za kibernetičku sigurnost radi sumnje u veleizdaju

29.09.2021 u 13:53

Bionic
Reading

Rusija je uhitila Ilju Sačkova, izvršnog direktora vodeće ruske tvrtke za kibernetičku sigurnost Group IB, radi sumnje u veleizdaju i zadržat će ga dva mjeseca u pritvoru, objavio je moskovski sud u srijedu.

Sačkov je osumnjičen za davanje informacija stranim obavještajnim službama, ali odbacuje te optužbe, objavila je u srijedu novinska agencija TASS pozivajući se na sigurnosni izvor.

Ruska policija pretražila je moskovske urede kompanije Group IB u utorak, navela je tvrtka. No nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentarom o uhićenju izvršnog direktora.

Group IB jedna je od najuglednijih ruskih tvrtki za kibernetičku sigurnost. Usmjerena je na istraživanje visokotehnoloških zločina i online prijevara. Ima globalnu bazu klijenata, uključujući banke, energetske kompanije, telekomunikacijske tvrtke i Interpol.

Veleizdaja se kažnjava zatvorskom kaznom u trajanju do 20 godina. Detalji o takvim slučajevima rijetko u potpunosti izlaze na vidjelo radi njihove povjerljivosti.

Grupa IB je priopćila da su pretresi ureda počeli u utorak ujutro i završili navečer istoga dana. Navode kako nemaju informacija o tome zašto su pretresi provedeni. 

Televizijski kanal RTVI objavio je da je Sačkov uhićen u utorak, pozivajući se na izvor iz policije. Dopisnik tog kanala također je izvijestio da su muškarci iznosili stvari iz ureda tvrtke Group IB u kombi. 

Group IB navodi da sve službe i dalje normalno funkcioniraju te da su podaci klijenata osigurani zahvaljujući geografski raspoređenoj infrastrukturi. 

Kompanija je dodala da radi na tome da se razjasni slučaj. 

Proteklih godina su brojni ruski znanstvenici, vojnici i dužnosnici bili optuženi za izdaju nakon optužbi za prosljeđivanje osjetljivog materijala stranim zemljama.