sasuli rafaljnu paljbu

Ruski vojnici pucali na prosvjednike u okupiranom Hersonu, koristili i šok bombe

21.03.2022 u 18:19

Bionic
Reading

Prosvjedni skup stanovnika Hersona, grada na jugu Ukrajine koji su zauzele ruske snage, rastjeran je u ponedjeljak pucnjavom iz automatskog oružja i suzavcem, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, pokazuju video snimke dvaju lokalnih glasila.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba osudio je na Twitteru "ruske ratne zločince koji su zapucali na nenaoružane ljude koji su mirno prosvjedovali protiv okupatora".

Na snimkama se vidi kako prosvjednici idu prema središtu Trga slobode, a vojnici istodobno idu prema njima i počinju pucati. Snimke načinjene iz najmanje dva kuta pokazuju zatim bijeg više desetaka prosvjednika pod rafalnom paljbom.

Na društvenim mrežama su ih objavila dva lokalna glasila, Suspiljne Novini i Most Herson. Na ovim snimkama ništa ne upućuje da je u pucnjavi iz automatskog oružja netko stradao.

Na jednoj snimci vidi se stariji muškarac s nogom oblivenom krvlju dok se čuje glas koji kaže da je ranjen u eksploziji šok bombe.

Dmitro Kuleba je na Twitteru pozvao da se "Rusiju zaustavi" tako da ju se izolira, sankcionira i pred sud izvedu ratni zločinci.

Herson, nedaleko od Krima koji je Moskva anektirala 2014., prvi je veći grad (više od 200.000 stanovnika) koji su ruske snage zauzele nakon početka invazije 24. veljače.

Od tog dana njegovi su stanovnici redovito održavali prosvjede protiv okupatora.

Na velikom skupu u nedjelju 13. ožujka čuli su se pucnji upozorenja.