Viktor Tatarintsev

Ruski veleposlanik u Švedskoj: 'Oprostite mi na izrazu, ali boli nas briga za sve njihove sankcije'

13.02.2022 u 14:06

Bionic
Reading

Moskva "ne mari" za opasnost od zapadnjačkih sankcija u slučaju invazije na Ukrajinu, otvoreno je rekao ruski veleposlanik u Švedskoj

"Oprostite mi na izrazu, ali boli nas briga za sve njihove sankcije", rekao je Viktor Tatarintsev za list Aftonbladet u intervjuu objavljenom u subotu navečer na internetskim stranicama švedskog tabloida.

Zapadnjaci i Sjedinjene Države strahuju da će Rusija napasti susjednu Ukrajinu i u tome slučaju prijete Moskvi “snažnim ekonomskim sankcijama”.

“Dosad su nam već nametnuli toliko sankcija, a one su, na određen način imale pozitivan učinak na naše gospodarstvo i poljoprivredu”, istaknuo je Tatarintsev na odličnom švedskom. Radi se o iskusnome rusom diplomatu koji je u Švedskoj već obnašao nekoliko funkcija.

"Samo smo postali još samodostatniji i uspjeli smo povećati izvoz. Primjerice, nemamo talijanske ili švicarske sireve, ali smo naučili kako napraviti jednako dobre ruske sireve po talijanskim ili švicarskim recepturama", pojasnio je.

"Nove sankcije nisu pozitivne, ali nisu ni tako loše kako ih Zapad predstavlja", dodao je.

Tatarintsev smatra da zapadne zemlje ne shvaćaju ruski mentalitet, pa je objasnio: "Što više Zapad vrši pritisak na Rusiju, to će ruski odgovor biti jači".

  • +5
Vladimir Putin na odmoru u Sibiru Izvor: EPA / Autor: ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL/

Washington kaže da se boji "iminentne" invazije te ukazuje na to da je Moskva razmjestila više od 100.000 vojnika blizu ukrajinske granice te je upravo započela vojne manevre u Crnome moru i Bjelorusiji, de facto okružujući zemlju.

No Tatarintsev je u intervjuu pokušao uvjeriti novinare u suprotno - da Rusija pokušava izbjeći rat. "Ovo je najiskrenija želja naših političara. Posljednja stvar koju ljudi u Rusiji žele je rat."

  • +2
Satelitske snimke ruske vojske Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

Moskva, koja je 2014. anektirala Krim, deeskalaciju situacije uvjetuje nizom zahtjeva, posebice jamstvom da Ukrajina nikada neće postati članica NATO-a. No taj uvjet zapadnjaci smatraju neprihvatljivim.

U nekoliko pregovaračkih rundi obavljenih u proteklih nekoliko dana nije postignut napredak prema rješenju krize, koju Zapadnjaci opisuju kao jednu od najopasnijih od kraja hladnoga rata prije tri desetljeća.