deeskalacija

Američka diplomacija i dalje otvorena za dijalog s Rusijom

13.02.2022 u 12:42

Bionic
Reading

Sjedinjene Države u nedjelju su poručile da je diplomatski put rješenja za ukrajinsku krizu i dalje otvoren, no da je opasnost od ruske invazije dovoljno velika za odluku o povlačenju američkih diplomata iz Kijeva

Američki državni tajnik Antony Blinken govorio je u subotu nakon razgovora s kolegama iz Japana i Južne Koreje, nakon upozorenja Washingtona da bi ruska vojska mogla u bilo kojem trenutku napasti susjednu državu.

Moskva ponavlja kako ne planira invaziju i da samo odgovara na agresivno ponašanje NATO saveza.

Zapadne tvrdnje o ruskom napadu prozvala je "histerijom".

"Diplomatski put je i dalje otvoren. Način da Moskva pokaže da želi ići tim putem je jednostavan. Treba deeskalirati situaciju umjesto da podiže tenzije", rekao je Blinken nakon susreta ministara na Havajima.

U sat vremena dugom telefonskom razgovoru u subotu američki predsjednik Joe Biden je Vladimiru Putinu rekao da će zapad odlučno odgovoriti na invaziju, a da bi taj potez izolirao Moskvu.

Nijedna strana nije izvijestila o napretku u pregovorima.

  • +9
Joe Biden i Vladimir Putin Izvor: EPA / Autor: MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN /

Izvori bliski Bidenu rekli su da je poziv bio profesionalan i sadržajan, no bez većih promjena.

Kremlj je objavio da je ruski predsjednik Bidenu rekao da Washington nije uzeo glavne ruske zahtjeve u obzir i da nije primio nikakav "sadržajan odgovor" na ruske sigurnosne zahtjeve.

Washington je isti dan naredio povlačenje većine diplomata iz Ukrajine zbog prijetnje invazije.

"Naredili smo odlazak većine Amerikanaca koji su i dalje u veleposlanstvu u Kijevu", rekao je Blinken, dodavši kako je rizik od ruske vojne akcije dovoljno velik da je to "najrazboritija stvar za učiniti".

  • +12
Vojni trening za civile u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Maxym Marusenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Saveznici Washingtona također su počeli evakuirati svoje osoblje iz Kijeva te su pozvali svoje državljane da napuste Ukrajinu ili izbjegavaju putovanje u tu zemlju.

Napuštanje Donjecka

Američki zaposlenici Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u nedjelju su automobilima napustili istočni grad Donjeck koji je pod kontrolom pobunjenika, prenosi Reuters.

OESS je na misiji u Ukrajini koja uključuje i civilni nadzor u separatističkim republikama Donjecku i Luhansku gdje traje rat od 2014. godine u kojem je živote izgubilo više od 14 tisuća ljudi.

Ukrajinski vojnici na fronti Izvor: EPA / Autor: ANATOLII STEPANOV

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u nedjelju je kazao kako je u misiji OESS-a i 14 hrvatskih državljana.

U nedjelju je veleposlanstvo evakuirala i Australija, a njezin premijer Scott Morrison prozvao je Kinu da je "jezivo tiha" na temu ukrajinske krize.

Kineski predsjednik Xi Jinping ugostio je Putina prvog dana Zimskih Olimpijskih igara ranije ovaj mjesec, a dvojica čelnika tada su govorila o strateškom partnerstvu bez "ograničenja", podržavši se međusobno po pitanju Ukrajine i Tajvana.

Putin traži sigurnosne garancije da se NATO neće širiti dalje na istok, da neće postavljati raketni sustav u blizini ruske granice te da će vratiti svoju vojnu infrastrukturu na istoku Europe na razine prije 1997. godine.