prebolio koronavirus

Ruski premijer Mišustin se vratio na dužnost

19.05.2020 u 13:32

Bionic
Reading

Ruski premijer Mihail Mišustin vratio se na dužnost u utorak, gotovo tri tjedna nakon što je hospitaliziran zbog zaraze koornavirusom

Uredbom predsjednika Vladimira Putina prestaju funkcije vršitelja dužnosti premijera koje su 30. travnja bile povjerene Andreju Belousovu i vraćaju se Mišustinu.

Kremlj nije precizirao je li Mišustin otpušten iz bolnice.

On se s vremena na vrijeme pojavljivao na televiziji, radeći unatoč hospitalizaciji.

Tijekom posljednje videokonferencije u ponedjeljak je rekao da je "Rusija uspjela zaustaviti rast smrtnosti, ali da je stanje i dalje složeno".

Prema službenim podacima registrirano je 9.263 novih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata, čime ukupan broj slučajeva u Rusiji iznosi gotovo 300.000 i ona je druga najzahvaćenija zemlja na svijetu nakon Sjedinjenih Država.

Vlasti su ocijenile da se stanje stabilizira, a zemlja je u utorak, četvrti dan zaredom, zabilježila manje od 10.000 novih slučajeva zaraze.

U posljednja 24 sata u Rusiji je umrlo 115 zaraženih, ukupno do sada 2.837.

Kritičari sumnjaju u istinitost službene stope smrtnosti, niske u usporedbi sa zemljama zapadne Europe i Sjedinjenim Državama.

Ruske vlasti odbacuju te optužbe i preciziraju da su u službenu statistiku zabilježile samo one smrti čiji je prvi uzrok koronavirus, dok drugi registriraju gotovo sve umrle koji su bili pozitivni.

Vlasti dodaju da je epidemija kasnije stigla do Rusije koja je imala vremena pripremiti bolnice i masovna testiranja.