SUSTAV S-400

Ruski izvozni div podnio tužbu zbog oštećenja projektila

22.02.2019 u 22:11

Bionic
Reading

Ruska državna kompanija za izvoz oružja Rosoboronexport potvrdila je da je podnijela tužbu protiv tvrtke Baltic transport zbog oštećenja tri projektila 40N6 sustava S-400 tijekom prijevoza u Kinu preko mora, priopćila je u četvrtak ruska izvozna kompanija

Detalji tužbe bit će uskoro objavljeni na internetskoj stranici Arbitražnog suda u Moskvi, a tužba je podnesena godinu dana nakon incidenta, ističe se u priopćenju.

Iz ruske tvrtke su naveli kako su projektili oštećeni tijekom transporta u Kinu u siječnju 2018. godine. Bili su natovareni u tri broda, od kojih se jedan našao u jakoj oluji u La Mancheu te se morao vratiti na mjesto polaska.

Direktor ruske korporacije Rostek Sergej Čemezov izjavio je da su oštećeni projektili morali biti uništeni i da će umjesto njih biti proizvedeni novi koji će naknadno biti poslani kupcu.

Iz Arbitražnog suda u Moskvi ranije je priopćeno kako su zaprimljene dvije tužbe, a dokumenti povezani sa slučajem pokazuju da su gubici kompanije u vrijednosti od 161 milijun dolara i 1,8 milijuna eura.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Rumoaohepta7

Dokumenti pokazuju da je kompanija Rosoboronexport zahtijevala da se sudski proces vodi iza zatvorenih vrata kako bi se trgovinske, poslovne i druge tajne zaštitile zakonom.

Riječ je o sustavu koji može postati borbeni u roku od pet minuta, a može oboriti zračne mete u radijusu od 400 kilometara, dok balističke projektile bez problema ruši u radijusu od 600 kilometara.

  • +2
Sustav S-400 Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikimedia Commons

U ruski vojni arsenal sustav je uveden 2007. godine, a nalazi se još u naoružanju Indije, Alžira, Kine, Bjelorusije, dok su za njega zainteresirane Turska i Saudijska Arabija.