DAN POBJEDE U PJONGJANGU

Ruski i kineski dužnosnici idu u Sj. Koreju, na čelu izaslanstva Putinov pouzdanik

25.07.2023 u 13:20

Bionic
Reading

Rusko izaslanstvo predvođeno ministrom obrane Sergejem Šojguom posjetit će Sjevernu Koreju ovaj tjedan, izvijestila je u utorak državna novinska agencija KCNA, čime će se pridružiti kineskoj skupini i biti među prvim posjetiteljima toj zemlji od početka pandemije

Delegacije će biti na proslavi 70. godišnjice "Dana pobjede" u četvrtak u Pjongjangu, izvijestila je KCNA, a član politbiroa Komunističke partije Kine Li Hongzhong predvodi skupinu iz svoje zemlje. Očekuje se velika vojna parada u sjevernokorejskoj prijestolnici.

Sjeverna Koreja zatvorila je svoju granicu početkom 2020. godine za svu trgovinsku i diplomatsku razmjenu, čak i s glavnim ekonomskim i političkim partnerima Kinom i Rusijom. Državni mediji nisu naveli hoće li posjeti dužnosnika tih zemalja označiti bilo kakvu promjenu u politici.

Kina je objavila u ponedjeljak da "strogo" provodi sankcije UN-a Sjevernoj Koreji, reagirajući na pismo skupine G7, Europske unije i drugih koji su pozvali Peking da spriječi Pjongjang da zaobilazi sankcije korištenjem kineskih voda.

Kineski izvoz u Sjevernu Koreju u lipnju je bio osam puta veći u odnosu na godinu dana ranije kad je tajanstvena država potvrđivala desetke tisuća slučajeva covida-19 dnevno i zatvorila svoju granicu.

Sjedinjene Države optužile su Sjevernu Koreju da pruža vojnu pomoć Rusiji za njezin rat u Ukrajini, što negiraju i Pjongjang i Moskva.