istraga u tijeku

Ruski biznismen i Putinov kritičar pronađen mrtav u svojem londonskom stanu

13.03.2018 u 19:18

Bionic
Reading

U svojem londonskom stanu u utorak poslijepodne nađen je mrtav biznismen Nikolaj Gluškov koji je bio blizak suradnik preminulog ruskog tajkuna Borisa Berezovskog

Kako javljaju britanski mediji, Gluškovo tijelo pronašli su članovi njegove obitelji.

Gluškov je bio blizak prijatelj Borisa Berezovskog koji je u ožujku 2013. godine pronađen mrtav u kući u blizini Ascotta nedaleko Londona. Berezovski je pronađen obješen o svoj omiljeni šal.

Berezovski se obogatio tijekom privatizacija nakon raspada Sovjetskog Saveza, a Rusiju je napustio 2000. i nastanio se u Britaniji posle sukoba s Vladimirom Putinom.

Gluškov, koji je živio u egzilu u svojem londonskom stanu, nađen je mrtav samo devet dana nakon što je bivši ruski špijun Sergej Skripalj pronađen bez svijesti, najvjerojatnije napadnut nervnim otrovom. Pored Skripalja, u Salisburyju je otrovana i njegova kćer Julija.

  • +3
Očevid u Gluškovovom stanu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Gluškov je, inače, imao dvoje djece s bivšom ženom koja živi u Moskvi. U Rusiji mu je 2017. suđeno u odsustvu, a tad je dobio osam godina zbog optužbi da je ukrao 123 milijuna dolara iz tvrtke u kojoj je radio.

Britanska policija je objavila kako smrt Gluškova najvjerojatnije nije povezana s pokušajem ubojstva bivšeg agenta Skripalja. Inače, Gluškovu smrt istražuje postrojba za borbu protiv terorizma.

Gluškov je tijekom 90-ih godina radio za rusku aviokompaniju Aeroflot te automobilsku kompaniju LogoVAZ Borisa Berezovskog.

  • +3
Očevid na mjestu trovanja Skripalovih Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Nakon što se Berezovski sukobio s Putinom i pobjegao u Britaniju, Gluškov je optužen za pranje novca i pronevjeru nakon čega je proveo pet godina u zatvoru iz kojeg je pušten 2004. godine.