DER SPIEGEL

Ruska propaganda je bolja od ukrajinske

29.04.2014 u 10:00

Bionic
Reading

Ukrajinska kriza ujedno je propagandni sukob Kijeva i Moskve, ali i Amerike i Rusije, a trenutno se čini da se Putinova ekipa mnogo bolje snalazi u manipuliranju svjetskom javnosti, tvrdi njemački tjednik Der Spiegel

'Washingtonovi navodni dokazi o prisutnosti ruskih trupa u istočnoj Ukrajini nisu vrijedni papira na kojem ih je tiskala Bijela kuća', piše njemački tjednik Der Spiegel o mutnim fotografijama jednog čovjeka u maskirnoj uniformi koje je prošli tjedan trijumfalno objavio The New York Times kao ultimativni dokaz protiv Vladimira Putina. No s obzirom na ponašanje američkih medija u pripremi invazije na Irak, kao i tadašnje administracije koja nije iznijela uvjerljive dokaze za to da Sadam Husein ima oružje za masovno uništenje, danas nitko ne vjeruje navodnim dokazima koje u javnost plasiraju američke tajne službe.

Za Washington i Kijev jedna je mutna fotografija dokaz da Moskva stoji iza pobune u Donjecku, odnosno rusofilnom istoku Ukrajine, no nitko drugi baš i ne vjeruje u materijale koje su prezentirali Amerikanci. S druge strane nije da svjetska javnost masovno vjeruje Vladimiru Putinu, no propaganda njegove strane je i uvjerljivija i razornija za kredibilitet protivnika.

'Istina je komplicirana', konstatira dopisnik Der Spiegela iz Donjecka i podsjeća da su čovjeka s fotografije - navodno visokopozicioniranog ruskog oficira - pronašli novinari u Slovjansku. Dotični se preziva Mošajev i ruski je nacionalist koji se sam odlučio pridružiti ruskom ustanku na istoku Ukrajine, a u tome nije sam kada je riječ o ruskim ultranacionalistima. Mošajev je ismijao tvrdnje State Departmenta o svojoj važnosti, a novinari koji su ga susreli smatraju da taj paravojnik zasigurno nije uvjerljiv dokaz za upletenost Rusije u ustanak u Donjecku.

Pobunjenici protiv oktroirane vlade u Kijevu ističu da se 'u Donjecku ne može naći nijedan ruski vojnik', no Der Spiegel ističe da se u Donjecku zasigurno nalaze brojni ruski tajni agenti.

Prema iskustvu njemačkih novinara, 'Kijev se ne brine previše oko činjenica' kada je riječ o tvrdnjama zvaničnika, čega je najbizarniji primjer pohod ukrajinskih specijalaca na uporište proruskih separatista. Prvo su vlasti tvrdile da će njihovi specijalci protjerati pobunjenike, a onda su se pojavile snimke ukrajinskih tenkova koje su preuzeli proruski separatisti. Iz Kijeva se onda moglo čuti da je riječ o fotomontaži (?!), a kasnije je rečeno da su specijalce nadvladali pobunjenici. Istina je da su se ovi predali čim se zapucalo!

U svakom slučaju, ruska je propaganda u ovom konfliktu mnogo bolje osmišljena i sistematizirana. Zato ruski mediji već danima tvrde kako je šef CIA-e John Brennan bio u Kijevu da bi osobno naredio napad na Donjeck. Isprva su u Kijevu šutjeli o Brennanovom posjetu, no onda su Amerikanci priznali da je glavni američki špijun bio u glavnom gradu Ukrajine. E to se zove odlična propaganda - navesti neprijatelja da prizna kako si rekao istinu.