izvijestio Tass

Ruska Duma bi u četvrtak mogla raspravljati o aneksiji okupiranih dijelova Ukrajine

24.09.2022 u 20:10

Bionic
Reading

Duma, donji dom ruskog parlamenta, mogla bi u četvrtak pokrenuti raspravu o pripajanju okupiranih dijelova Ukrajine, izvijestila je u subotu novinska agencija TASS, pozivajući se na neimenovani izvor

Moskva je u petak organizirala referendume o pridruživanju Rusiji u četiri okupirane regije Ukrajine, što je izazvalo osudu Kijeva i zapadnih nacija koje su glasanje nazvale prijevarom i obećale da neće priznati rezultate. U međuvremenu, više od 730 osoba diljem Rusije pritvoreno je u subotu tijekom prosvjeda protiv mobilizacije, objavila je skupina za zaštitu ljudskih prava, tri dana nakon što je predsjednik Vladimir Putin za potrebe sukoba u Ukrajini naredio prvu vojnu mobilizaciju u Rusiji od Drugog svjetskog rata.

  • +31
Prosvjed protiv mobilizacije u Rusiji Izvor: EPA / Autor: MAXIM SHIPENKOV

Nezavisna grupa OVD-Info navela je da je do pritvaranja došlo u 32 različita grada, od St Petersburga do Sibira. Prosvjedi su ilegalni prema ruskom zakonu, koji zabranjuje bilo kakve aktivnosti za koje se smatra da kleveću oružane snage.

Izvor: Wochit / Autor: AFPTV

"Želiš li biti poput mene", pisalo je na transparentu koji je na skupu u Moskvi držala žena u invalidskim kolicima. Na snimci s istog prosvjeda moglo se vidjeti kako ruski policajci nose muškarca i vode ženu prema policijskom kombiju.