'strani agenti'

Rusija zamrzava moskovske račune američkog Radija Slobodna Europa

14.05.2021 u 23:07

Bionic
Reading

Rusija je zamrznula moskovske bankovne račune američkog Radija Slobodna Europa/Radio Sloboda (RFE/RL) nakon što ga je više puta kažnjavala zbog kršenja zakona o "stranim agentima", objavila je u petak američka televizija.

Rusija je RFE/RL već davno odredila kao medij "stranih agenata".

Ranije u petak, ruski ovršitelji obavijestili su moskovsku podružnicu programa RFE/RL o početku postupka zbog neplaćenih novčanih kazni nastalih zbog kršenja zakona o "stranim agentima".

Prema zakonu, ruske vlasti imaju ovlasti označavati nevladine udruge, medije ili pojedince koji se financiraju iz inozemstva, a za koje smatraju da su uključeni u političke aktivnosti, kao "strane agente".

Pojam "strani agent", koji nosi negativnu konotaciju iz sovjetskog doba, zahtijeva od programa da prikažu izjavu od 24 riječi u kojoj kažu da funkcioniraju kao strani agent te da prijave svoje financiranje i potrošnju.

Ovaj potez stvara nove napetosti između Washingtona i Moskve, koje su već na razini kao nakon hladnog rata i pod pritiskom niza pitanja, uključujući Ukrajinu, Siriju, sankcije i zatvaranje kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

Glasnogovornica američke diplomacije Jalina Porter izjavila je da je "ovaj potez razlog za duboku zabrinutost".

"Ovo je najnoviji pokušaj Rusije da potisne neovisne medije i uskrati ruskom narodu pristup objektivnim vijestima. Nastavit ćemo nedvosmisleno podržavati RFE/RL i njegove podružnice te se zalagati za slobodu izražavanja" rekla je Porter na upite novinara.

Iz Uprave programa RFE/RL rekli su da su "novčane kazne bile dio kampanje za njihovo izbacivanje iz Rusije".

Ove su godine, naime, kažnjeni s milijun dolara zbog, kako Rusija kaže, "opetovanog propusta da se označe kao strani agent".