korupcija usporila projekt

Rusija već godinama gradi novi konzmodrom, u inspekciju radova stigao i Putin

06.09.2019 u 17:48

Bionic
Reading

Vladimir Putin je u petak posjetio ruski kozmodrom Vostočni na krajnjem istoku i pozvao na ubrzavanje radova i završetak tog velikog graditeljskog projekta obilježenog velikim korupcijskim aferama.

Ruski predsjednik je posjetio kozmodrom s kojeg je u travnju 2016. lansirana prva ruska raketa, u društvu ravnatelja svemirske agencije Roskosmosa Dmitrija Rogozina.

"Očekujem odgovornije ponašanje s vaše strane i dinamičan ritam u organizaciji radova", istaknuo je Rogozin a prenijela je televizija.

"Odavde je već bilo pet lansiranja. Sada se kapaciteti Vostočnog mogu i moraju ozbiljnije povećati", dodao je u prigodi posjeta, kako je prenijela državna agencija Ria Novosti.

Pozivajući na "smanjenje troškova", Vladimir Putin je rekao da želi da Rusija "zadrži prednost kao postojan lider" na svemirskom području.

Kozmodrom Vostočni u Amurskoj oblasti, na krajnjem istoku, trebao bi zamijeniti Bajkonur koji je izgrađen u sovjetsko doba i koji Rusija unajmljuje od Kazahstana nakon raspada SSSR-a 1991.

No projekt su usporila brojna kašnjenja i korupcijske afere. Četiri čelnika kompanije koja je sudjelovala u projektu osuđena su 2018. na teške kazne zbog pronevjere novca.

Putin posjetio kozmodrom Vostočni Izvor: EPA / Autor: MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / K

Oporavak svemirskog sektora za Kremlj je pitanje ugleda i znak vraćanja dostojanstva, ali je zemlja ovih godina pretrpjela brojne neuspjehe, među kojima neuspješno lansiranje rakete s ljudskom posadom krajem 2018. u kojemu na sreću nitko nije stradao.

Unatoč konkurenciji novih privatnih kompanija, Rusija je i dalje jedina zemlja kadra prevoziti ljude na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).