IZVOZ ORUŽJA U GRUZIJU

Rusija uvodi vojne sankcije Hrvatskoj?

10.02.2009 u 09:12

Bionic
Reading

Ruski premijer Dimitrij Medvedev najavio je da se sprema lista prijedloga za prekid vojne suradnje sa zemljama koje su Gruziji isporučivali oružje, donosi moskovska 'Pravda', a među državama koje bi mogle biti pod udarom spominje se i Hrvatska. Na čelo zemalja koje su prodavale Gruziji oružje staviljena je Češka, zatim Poljska i Bugarska. Za njima ne zaostaju SAD, Ukrajina i Izrael

Prema navodima 'Pravde', najvjerojatnije bi sva vojna suradnja koja uključuje modernizaciju postojećeg oružja, kao i dopremu rezervnih dijelova, bila na neko vrijeme prekinuta. Iako se to na prvi pogled ne čini pretjerano velikom sankcijom, treba kazati da većina država koje se navode u tekstu u svojim vojskama ima pozamašne količine ruskog naoružanja, piše Novi list

Sama Hrvatska mogla bi se naći u problemima s nedavno u sklopu klirinškog duga isporučenim helikopterima Mi-171, koji su još pod garantnim rokom. Ministarstvo obrane jučer nije moglo službeno reagirati na ovakve najave, jer do poslijepodne uopće nisu bili upoznati s navodima ruskih novina. Ipak, neslužbeno se iz MORH-a moglo saznati da je hrvatsko stajalište da se Gruziji tijekom rata pa ni pred ratna zbivanja nije isporučio nikakav borbeni materijal.

Unatoč najavama, postoji mogućnost da Rusija s puštanjem ovakvih probnih balona tek vrši politički pritisak. Naime, vojni analitičari u samom članku Pravde komentiraju da bi učinak ovakve sankcije mogao biti dvojben. Za primjer je uzet slučaj Češke.

uUkoliko bi se odbila vojna suradnja s njima, oni bi svoje borbene arsenale sigurno obnovili, samo naoružanjem drugih zemalja, tako da bi Rusi bili zakinuti za veće novčane iznose. Objašnjeno je i da sankcije na modernizaciji ne bi značile ništa osim izbijanja novca iz proračuna, jer već duži niz godina Izrael modernizira i naoružanje ruske proizvodnje.

Što se tiče same Hrvatske u čitavoj priči, službenih se podataka o prodaji oružja nije moglo pronaći nigdje. Javno je poznato samo da se namjeravalo prodati šest 'letećih topovnjača' Mi-24 HIND gruzijskoj vojsci, ali je u posljednji trenutak to stopirano, i to kada su se letjelice već počele pakirati za transport.

Službeno objašnjenje bila je protokolarna pogreška u natječaju, a javna je tajna da je zapravo Rusija tada reagirala neformalnim diplomatskim kanalima, nakon čega je domaća vlada stopirala problematičnu prodaju. Gotovo je javno i zanimanje Gruzijaca za jednu raketnu topovnjaču HRM-a, 'Dmitra Zvonimira', ali čini se da prodaja i tu sporo ide zbog delikatne situacije s Rusijom, glavnim izvorom energenata za ovo područje.

Hrvatski vojni izaslanik u Moskvi Ante Čičak kaže da je uvjeren da se radi o pogrešci jer Hrvatska nije prodavala nikakvo oružje Gruziji i do sada nije bila na popisima koje su objavljivali u Moskvi.