SVAKE GODINE SVE VIŠE

Rusija troši 2,5 milijardi eura na nuklearno oružje

Vojna parada

Vojna parada

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Ruski ministar obrane Anatolij Serdjukov jučer je u Dumi predstavio plan financiranja nuklearnog arsenala za razdoblje od 2013. do 2015. godine. Na obnovu sistema odvraćanja napada bit će utrošeno oko 100 milijardi rubalja, odnosno 2,5 milijardi eura

Rusija svake godine troši sve više novca na svoje atomsko oružje. Najveći dio budžetske pogače, prema Kommersantu, uzima sektor Raketne vojske. To znači renaoružavanje i tehnološku doradu podzemnih kompleksa s projektilima Topolj-M te mobilnim sistemima Jars. Veliki dio novca potrošit će se i na nove atomske podmornice tipa 955 i 955A Borej te 885 Jasenj, kao i na zračne snage: Suhojeve lovce Su-30SM i SU-35C, bombardere Su-34 te razne tipove helikoptera.

List Vjedomosti piše da samostalna Rusija nikad nije više trošila na nacionalnu obranu. Za 2015. godinu službena Moskva planira izdvojiti rekordnih 95,7 milijardi eura. Oko polovice tog iznosa otpada na novu tehniku. Na djelu je, naime, realizacija desetljetnog (2011-2020) plana obnove najmanje 75 posto Oružanih snaga Rusije.

Za usporedbu, SAD vjerojatno troši još više novaca na svoj nuklearni arsenal koji se, kao i ruski, podosta smanjio od razdoblja Hladnog rata, ali je i zastario. Lani je Washington Post pisao da Pentagon tijekom idućih deset godina namjerava potrošiti 214 milijardi dolara na svoj atomski sektor.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!