narušeni odnosi

Rusija protjerala dopisnicu 'Politica' iz Moskve

16.08.2023 u 18:13

Bionic
Reading

Ruska vlada protjerala je Evu Hartog, dopisnicu "Politica" Europe iz Moskve, objavio je taj medij u srijedu

Politico je objavio da je time prvi put neki strani novinar izbačen iz Rusije otkako je ruska invazija na Ukrajinu u veljači 2022. godine narušila odnose Kremlja sa Zapadom.

Novinar Wall Street Journala, američki državljanin Evan Gershkovich uhićen je pod optužbom za špijunažu prošlog ožujka. Novine poriču optužbe, a američki State Department proglasio je Gershkovicha "nepravedno pritvorenim".

Hartog, nizozemska državljanka, provela je desetljeće izvještavajući iz Rusije, piše Politico. Tvrtka je rekla da joj je prošli tjedan rečeno da joj se viza neće produljiti te u roku šest dana mora napustiti zemlju.

"Iznimno smo razočarani ovim postupcima, ali oni ne umanjuju nepokolebljivu predanost Politica da izvještava o ruskoj vladi i njezinom ratu u Ukrajini", priopćio je Jamil Anderlini, glavni urednik Politico Europe.

"Nadamo se da će se Eva i Politico vratiti u Moskvu u bliskoj budućnosti kako bi nastavili naše činjenično i nepristrano izvještavanje o ruskoj politici", dodao je.

Već i prije uhićenja Gershkovicha, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova izjavila je da je završilo "maksimalno favoriziranje" koje je prethodno iskazano stranim novinarima u Rusiji.

"Sada je sve gotovo. Morat ćete živjeti na novi način i podnijeti zahtjev za dokumente", rekla je na Zaharova na konferenciji za medije u veljači.

Situacija za ruski neovisni tisak je sumorna. Oko 1000 ruskih novinara napustilo je zemlju od početka rata, prema medijskim izvješćima.