NOVI START

Rusija prekida američku inspekciju nuklearnog oružja u svojim vojnim bazama

08.08.2022 u 21:14

Bionic
Reading

Rusija je u ponedjeljak objavila da obustavlja američku inspekciju predviđenu u njezinim vojnim bazama na temelju ugovora Novi START, važnog ugovora dviju velesila o nuklearnom razoružanju, istaknuvši da je to odgovor na američko ometanje sličnih ruskih inspekcija u Sjedinjenim Državama

Rusija je u ponedjeljak "službeno obavijestila" SAD da će sve njezine baze koje su na temelju ugovora Novog START-a predviđene za pregled biti "privremeno izuzete", navodi se u priopćenju ruske diplomacije.

Napose je riječ o raketnim bazama te o zračnim i o pomorskim bazama u kojima su smještene nuklearne rakete.

Informacija dolazi usred ruske ofenzive u Ukrajini koja traje od 24. veljače i dok ruski predsjednik Vladimir Putin neprestano hvali novo, "nepobjedivo" oružje koje je proizvela Rusija.

"Ruska Federacija je prisiljena na ovu mjeru (...) zbog trenutne situacije koja SAD-u donosi jednostranu prednost i lišava Rusiju prava na obavljanje inspekcije na američkom tlu", dodaje se u priopćenju.

Ugovor Novi START je zadnji bilateralni ugovor takve vrste koji obvezuje dvije najveće nuklearne sile u svijetu.

  • +6
Panel rasprava u Ujedinjenim narodima o nuklearnoj energiji Izvor: Profimedia / Autor: Lev Radin/Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Potpisan je 2010. a ograničava arsenal dviju nuklearnih sila na najviše 1.550 razmještenih bojnih glava svaka, što je za gotovo 30 posto manje u odnosu na ranije ograničenje dogovoreno 2002. Ujedno ograničava broj lansera i strateških bombardera na 800, što je dovoljno da se Zemlja nekoliko puta uništi.

Vladimir Putin ga je u siječnju 2021. produljio na pet godina, do 2026.

Sve dosad Moskva i Washington su na temelju ovog ugovora imali pravo obaviti dvadesetak međusobnih inspekcija na godinu.