RECIPROČNE MJERE

Rusija uskratila gostoprimstvo hrvatskoj diplomatkinji

30.03.2018 u 15:25

Bionic
Reading

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u petak na razgovor veleposlanike zapadnih zemalja, među kojima je i Hrvatska, kako bi ih informirali o protumjerama koje Moskva kaniti poduzeti kao odgovor na masovno koordinirano protjerivanje ruskih diplomata zbog slučaja trovanja bivšeg dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri u Britaniji.

U zgradi ministarstva redali su se dužnosnici veleposlanstava Australije, Belgije,Češke, Francuske, Hrvatske, Italije, Nizozemske, Njemačke, Poljske, Švedske i Ukrajine.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćilo je u petak poslijepodne da je veleposlaniku u Moskvi Tončiju Staničiću priopćena odluka Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije o uskraćivanju gostoprimstva jednom hrvatskom diplomatu, bivšem djelatniku hrvatskog Veleposlanstva u Moskvi.

Podsjetili su da je slijedom sjednice Europskog vijeća održane 23. ožujka Republika Hrvatska se, kao i većina država članica EU, solidarizirala s Velikom Britanijom povodom slučaja trovanja bivšeg ruskog obavještajca Skripalja i njegove kćeri u Salisburyju te je 26. ožujka uskratila gostoprimstvo jednom diplomatu ruskog veleposlanstva u Zagrebu.

Proglašavanjem jednog ruskog diplomata persona non grata hrvatska je Vlada stala uz saveznike i partnere u EU i NATO i jasno osudila svaku prijetnju međunarodnom pravu te europskoj i globalnoj sigurnosti. Sada je Moskva, kako se i očekivalo, odgovorila reciproćnom mjerom ijednom hrvatskom diplomatu uskratila gostoprimstvo u Rusiji.

Jutarnji piše da nitko od hrvatskih diplomata u Moskvi neće biti protjeran već je za personu non grata proglašena Rina Eterović Goreta, šefica kabineta ministrice vanjskih i europskih poslova. To znači da šefica kabineta hrvatske ministrice neće moći putovati u Rusiju u službenom statusu.

Ranije je Moskva objavila da je donijela odluku o zatvaranju američkog konzulata u Sankt Peterburgu i protjerivanju 60 američkih diplomata.

>>> Rusija protjeruje 60 američkih diplomata i zatvara konzulat, uskoro na redu i Hrvatska

Moskva je u četvrtak objavila da će protjerati 60 američkih i na desetke diplomata iz drugih država koje su se pridružile Londonu i Washingtonu u izolaciji Rusije koju optužuju za trovanje Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije u engleskom gradu Salisburyju.

Velika Britanija i Rusija su već međusobno protjerali 23 diplomata zbog prve uporabe vojnog nervnog otrova u Europi od Drugog svjetskog rata, no britanski veleposlanik Laurie Bristow je u petak ponovno pozvan.

  • +3
Očevid na mjestu trovanja Skripalovih Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako je Bristowu rečeno da London ima mjesec dana da sreže britansko diplomatsko izaslanstvo u Rusiji na razinu ruskog veleposlanstva u Londonu.

Još uvijek nije jasno znači li to veliko smanjivanje broja osoblja u veleposlanstvu. Glasnogovornica britanskog ministarstva vanjskih poslova istaknula je da je odgovor Moskve za žaljenje i da Rusija ozbiljno krši međunarodno pravo oko napada na bivšeg špijuna.

Njemački veleposlanik Rudiger von Fritsch je na izlasku iz ministarstva naglasio kako Rusija mora odgovoriti na neka pitanja oko Skripalovog trovanja, no da je Berlin i dalje otvoren za dijalog s Moskvom.

Američki State Department je u četvrtak nakon najave ruske protumjere objavio da zadržava pravo daljnjeg odgovora, ustvrdivši kako lista diplomata koji će Rusija protjerati pokazuje da Moskva nije zainteresirana za diplomaciju.

>>> Amerikanci pobjesnili: Nema opravdanja za protjerivanje naših diplomata, Rusija se ne bi trebala ponašati kao žrtva

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je u petak odbacio to stajalište i naglasio kako Putin i dalje želi poboljšati odnose s drugim državama, uključujući SAD.

Trovanje u južnoj Engleskoj je ujedinilo većinu zapadnih država u poduzimanju akcije protiv onoga što smatraju neprijateljskim djelovanjem ruskog predsjednika Vladimira Putina. U to je uključen i američki predsjednik Donald Trump iako se Putin nadao da će poboljšati odnose s njim.

Moskva odbacuje britanske optužbe da stoji iza napada i tvrdi da je riječ o zavjeri zapada da pogorša odnose s istokom i izolira Moskvu.

Bolnica u kojoj se liječi Skripalova kćer Julija objavila je da joj se nakon tri tjedna u kritičnom stanju poboljšava stanje. Njezin otac je i dalje u kritičnom, no u stabilnom stanju.

BBC je u petak objavio da je Julija "svjesna i da govori", pozivajući se na nekoliko izvora.