specijalna operacija se otegnula

Rusija povisila dobnu granicu za služenje obveznog vojnog roka

25.07.2023 u 17:44

Bionic
Reading

Ruski zastupnici su u utorak prihvatili zakon koji predviđa povećanje gornje granice za služenje obveznog vojnog roka sa 27 na 30 godina dok agresija na Ukrajinu ulazi u svoj osamnaesti mjesec.

"Od 1. siječnja 2024. u vojnu službu će se pozivati građani od 18. do 30. godine života", piše u tom zakonu koji je Duma, donji dom ruskog parlamenta, prihvatila u drugom i u trećem čitanju, što je najvažnija etapa u donošenju zakona u zemlji.

Ova mjera će omogućiti da se znatno poveća broj ruskih djelatnih vojnika, bez nove mobilizacije potencijalnih pričuvnika pošto ih je Moskva u rujnu 2022. mobilizirala gotovo 300.000 za ofenzivu u Ukrajini.

Zakon također zabranjuje vojnim obveznicima da napuste Rusiju od dana kada dobiju poziv u vojnu službu.

Da bi stupio na snagu, zakon mora odobriti Vijeće federacije, gornji dom parlamenta i potpisati ga predsjednik Vladimir Putin, što je tek formalnost.

Drugi zakon koji su zastupnici prihvatili u utorak, povećava kazne za prekršitelje, pa se za neodazivanje na poziv "bez valjanog razloga" može dobiti kazna do 300 eura. 

Ruski parlament je još u travnju u hodu donio zakon koji omogućuje da se pozivi za novačenje uručuju putem interneta umjesto osobno. 

Kremlj mjesecima niječe da želi pokrenuti novi val mobilizacije radi ofenzive u Ukrajini. Prethodni je potaknuo odlazak desetaka tisuća Rusa iz zemlje.