IZNIMNA KARIJERA

Najviše pozicionirana Hrvatica u NATO-u: 'Rusija će izgubiti. Mora'

25.07.2023 u 00:19

Bionic
Reading

Rat u Ukrajini itekako budno prati najviše pozicionirana Hrvatica u NATO-u i najviše pozicionirani civilni dužnosnik u Americi. Ona je na čelu odjela koji se bavi budućnošću saveza. Ima dva fakulteta, tri magisterija i jedan doktorat. Gošća RTL Direkta bila je Vlasta Zekulić

Odgovarajući na pitanje Mojmire Pastorčić u RTL Direktu u kojoj je sada fazi rat u Ukrajini, Zekulić je rekla da ukrajinska protuofenziva napreduje, ali ne dovoljno brzo kako smo se nadali. Međutim, sposobnost ukrajinskih oružanih snaga da izvede napade u dubini ruskog teritorija, donose rat iz Ukrajine bliže Rusima tako da s te strane očito pokazuju sofistikaciju ukrajinskih oružanih snaga. Ipak, na samoj bojišnici, na samoj crti obrane, pomaci su nešto sporiji.

Laicima je izgledalo kao da su Ukrajinci moderna, moćna vojska. A Rusi zaostala. Je li to ispravno?

'Nije to nažalost tako crno-bijelo. U Rusiji su u stanju dosta gubitaka preokrenuti, reorganizirati se, udariti ponovno. Koristiti ponekad opremu i naoružanje niže tehnologije koji ipak ima određene jače učinke zato što izbjegava moderne učinke koje imaju Ukrajinci. Treba gledati u balansu. S druge strane, ona osnovna postavka svake vojne postrojbe gdje sposobnost kretanja, komuniciranja i pucanja istovremeno je iznimno teška. Ukrajinci to ne rade baš najbolje. To je ono što vidimo zašto određeni pomaci na samoj fronti ne idu toliko brzo i toliko dobro. Kao što su se Rusi mučili na početku, i Ukrajincima taj specifičan dio zadaće ne ide baš najbolje', kazala je.

  • +4
Vlasta Zekulić Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Kakav kraj rata se očekuje?

'Rusija će izgubiti. Prije ili kasnije, ali Rusija mora izgubiti. Bilo koji način na koji ćemo prihvatiti da Rusija zadrži dio okupiranih teritorija bi značilo pobjedu Rusije što je na međunarodnoj strani apsolutno neprihvatljivo. Međutim, s druge strane - diplomatski pregovori i vojne operacije moraju biti u balansu. Na kraju dana svaki rat završi za diplomatskim stolom. Tako će i ovaj. Rusiju je itekako moguće pobijediti. Prije ili kasnije, ali itekako je se može pobijediti'.

  • +14
Ukrajinska vojska Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Prije odlaska u NATO gošća RTL Direkta radila je na vojnom učilištu s kadetima, prije toga bila je zapovjednica u Afganistanu… Nedostaje li joj taj terenski posao?

'Naravno, sve ima svoje vrijeme tako da su i ti moji borbeni dani najzahvalniji dani vojne karijere. Kad stvarate i odgajate mlade nove časnike i kao ljude i kao profesionalce. Sada u ovoj fazi moga života, svaku strategiju i doktrinu koju napišemo, postoji doktrina svih 31-2 saveznika je isto nevjerojatno velik učinak'.

Na pitanje je li NATO muški svijet odgovorila je potvrdno.

'Apsolutno je, ali opet drugačije malo. Jedina stvar koja je važna u NATO je koliko znate i koliko možete i naravno radi toga jesam tu gdje jesam. Uvijek će žene biti u manjini u vojsci, ali naše mlade časnice i dočasnice su svjesno odabrale taj poziv svjesno i namjerno. Jake su i sposobne, bistre, imamo ih u pilotima, mornarici, zrakoplovstvu, znaju zašto su i dokazuju svaki dan da im je tu mjesto. Bilo je dana kad sam bila ljuta i bijesna, ali nikad nisam zaboravila zašto sam tu i zbog čega sam izabrala taj poziv. Uvijek oči na cilju. Ima jedna dobra poslovica koja kaže da su prepreke sve one grozne stvari koje vidite kad skinete oči s cilja. Oči na cilj, stisnuti zube i samo naprijed'.