'cozy bear'

Britanci tvrde: Rusija je pokušala ukrasti podatke o cjepivu za covid-19!

16.07.2020 u 16:21

Bionic
Reading

Ruski hakeri pokušavaju ukrasti cjepivo za covid-19 i istraživanja o liječenju te bolesti od akademskih i farmaceutskih ustanova u svijetu, objavio je u četvrtak britanski Nacionalni centar za kibersigurnost (NCSC)

U koordiniranoj izjavi Britanije, Sjedinjenih Država i Kanada napadi se pripisuju skupini APT29, poznatoj i kao "Cozy Bear", za koju kažu da gotovo sigurno radi za ruske obavještajne službe.

"Osuđujemo te prijezira vrijedne napade na one koji rade posao od životne važnosti u borbi protiv pandemije koronavirusa", rekao je Paul Chichester, jedan od čelnika NCSC-a.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab je izjavio da je "u potpunosti neprihvatljivo" da je rad na pendemiji meta ruskih obavještajnih službi.

"Dok drugi bezobzirno nastoje ostvariti svoje sebične interese, Ujedinjeno Kraljevstvo i saveznici mukotrpno rade na nalaženju cjepiva i zaštiti globalnog zdravlja", istaknuo je Raab. Dodao je da će Britanija surađivati sa saveznicima kako bi počinitelji odgovarali.

NCSC je rekao da su napadi skupine ustrajni te da su hakeri koristili razne instrumente i tehnike, uključujući ciljane prijevare i lažna predstavljanja putem e-pošte te zloćudne softvere.

"APT29 će vjerojatno nastaviti napadati organizacije uključene u istraživanje i razvoj cjepiva za covid-19, tražeći odgovore na dodatna obavještajna pitanja vezana uz pandemiju", priopćio je NCSC.

Britanija i SAD su u svibnju upozorile da mreže hakera napadaju nacionalne i međunarodne organizacije koje se bore s pandemijom covida-19, no takvi napadi dosad nisu izričito povezivani s ruskom državom.

Sumnja se da je skupina "Cozy Bear", povezana s ruskim vlastima, hakirala Demokratsku stranku uoči izbora 2016. u SAD-u.