dronovi i projektili

Rusija pojačala napade na Ukrajinu uoči proslave Dana pobjede

08.05.2023 u 09:22

Bionic
Reading

Rusija je pokrenula val napada dronovima i projektilima te zračnih udara na Kijev i druge ukrajinske gradove, rekli su dužnosnici u ponedjeljak, dok Moskva pojačava napade i priprema se za proslavu Dana pobjede nad nacističkom Njemačkom 1945.

Regije Harkiva, Hersona, Mikolajiva i Odese pretrpjele su 16 napada projektilima, uz 61 zračni napad i 52 raketiranja ukrajinskih položaja i naseljena područja, priopćio je glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga u jutarnjem izvješću o borbama. Ukrajinska protuzračna obrana uništila je 35 iranskih dronova Šahid koje je lansirala Rusija, rekla je vojska.

Kijevski gradonačelnik rekao je da je najmanje petero ljudi ranjeno u tom gradu te da su oštećeni skladišta goriva, automobili, zgrade i infrastruktura. "Nažalost ima poginulih i ranjenih građana. Oštećene su zgrade, privatne kuće i ostala civilna infrastruktura", rekla je vojska. U crnomorskom gradu Odesi zapaljeno je skladište hrane.

Novi napadi dolaze dok se Moskva priprema za proslavu Dana pobjede u utorak, ključni događaj za predsjednika Vladimira Putina koji je evocirao duh sovjetskog trijumfa nad nacističkom Njemačkom, okrivljujući Ukrajinu da je u kandžama nove vrste fašizma.

Ukrajina i njezini saveznici kažu da su optužbe neutemeljeni izgovor za ničim izazvanu rusku invaziju u veljači 2022., koja je rezultirala najvećim sukobom u Europi nakon Drugoga svjetskog rata. U tom su sukobu dosad poginule tisuće ljudi, a milijuni su morali napustiti svoju domovinu.

  • +10
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press

Rusija je pojačala granatiranje Bahmuta nadajući se da će ga zauzeti do utorka, rekao je visoki ukrajinski general koji vodi obranu opkoljenoga grada, nakon što je ruska plaćenička skupina Wagner izgleda odustala od planova da se povuče. Reutersov svjedok rekao je da su se u Kijevu čule mnogobrojne eksplozije, a lokalni dužnosnici rekli su da sustavi protuzračne obrane odbijaju napade.

Plamen je potpuno progutao veliko skladište hrane, vidi se na snimkama koje je na Telegram postavio Serhij Bratčuk, glasnogovornik vojnih vlasti u Odesi, nakon kako je rekao ruskog napada. Nakon što su upozorenja o zračnom napadu satima odjekivala u otprilike dvije trećine Ukrajine, mediji navode da su se eksplozije čule u južnoj regiji Hersona i jugoistočne Zaporižje.

Vladimir Rogov, ruski dužnosnik u Zaporižji, rekao je da su ruske snage pogodile skladište i položaj ukrajinskih snaga u malom gradu Orihivu. Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješće. Odvojeno, ruske snage su u nedjelju granatirale osam mjesta u Sumiju na sjeveroistoku Ukrajine, objavile su regionalne vojne vlasti na Facebooku.

U zadnja dva tjedna intenzivirali su se i napadi na ciljeve koje drži Rusija, posebno na Krimu. Ukrajina nije potvrdila ulogu u tim napadima, ali kaže da je uništavanje neprijateljske infrastrukture priprema za njezin dugo očekivani kopneni napad.