BALKANSKI KAMPOVI

Rusija optužila Kosovo da obučava sirijske pobunjenike

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 15.05.2012 10:31
  • Objavljeno 15.05.2012 u 07:42
Sirija

Sirija

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Rusija sumnja da Kosovo želi služiti kao poligon za sirijsku oporbenu vojsku, izjavio je u ponedjeljak ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin

Tijekom rasprave u Vijeću sigurnosti o Kosovu istaknuo je 'zabrinjavajuća izvješća prema kojima su vlasti Kosova uspostavile kontakte s predstavnicima sirijske oporbe kako bi obučavale pobunjenike' iz Sirije na svom teritoriju, izvijestio je AFP.

Takav će potez 'biti protivan naporima' posrednika UN-a i Arapske lige Kofija Annana i 'preobrazit će Kosovo u međunarodni centar za obuku raznih ustanika i naoružanih skupina, što će biti ozbiljan faktor destabilizacije i izvan Balkana', rekao je Čurkin.

Čurkin je zatražio da međunarodna tijela na Kosovu djeluju protiv takvih planova.

Rusija, povijesni saveznik Beograda, sustavno osuđuje neovisnost Kosova, iako ga priznaje 90 zemalja, uključujući 22 od 27 članica Europske unije, te smatra da je ta zemlja sastavni dio Srbije.

Kosovski ministar vanjskih poslova Enver Hoxhaj negirao je navode da se na Kosovu obučavaju pripadnici sirijske oporbe.

U obraćanju novinarima nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, Hoxhaj je rekao da kosovska vlada podržava pobunu protiv režima u Siriji i da ima diplomatske kontakte sa sirijskom oporbom.

Na pitanje novinara jesu li točni navodi koje je iznio ruski veleposlanik Vitalij Čurkin, da se pripadnici sirijske oporbe obučavaju na Kosovu, Hoxhaj je odgovorio 'nimalo'.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je pozvalo međunarodna tijela koja djeluju na Kosovu da spriječe da se ta regija pretvori u poligon za sirijske pobunjenike, prenosi ruska agencija RIA.

Izaslanstvo sirijske oporbe posjetilo je Kosovo u travnju kako bi, navodno, postiglo dogovor o razmjeni iskustava u gerilskom ratovanju protiv vlasti.

Rusko ministarstvo navodi u priopćenju da su se razgovori odnosili na načine organiziranja oružanog otpora protiv vlasti, ali i na osposobljavanje sirijskih pobunjenika na Kosovu.

Postoje planovi da se koriste područja na Kosovu koja nalikuju terenu u Siriji. Također se raspravljalo o mogućnosti uspostave kampova za obuku u bivšim bazama Oslobodilačke vojske Kosova', navodi se u priopćenju.

'Preobrazba Kosova u međunarodni poligon za naoružane skupine može postati ozbiljan destabilizirajući faktor koji bi se mogao proširiti izvan Balkana. Pozivamo međunarodna tijela koja djeluju na Kosovu da poduzmu sve potrebne korake kako bi se spriječili ti planovi', istaklo je rusko ministarstvo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!