GOMILANJE TRUPA

Rusija o 'destruktivnom' raspoređivanju tisuća američkih vojnika na istok Europe: Ukrajinci će biti oduševljeni

03.02.2022 u 08:54

Bionic
Reading

Američka odluka da rasporedi više od 3000 vojnika u Njemačkoj, Poljskoj i Rumunjskoj je 'destruktivan korak' koji će otežati postizanje kompromisa o Ukrajini, poručio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško, dok Moskva gomila dodatne trupe uz granicu na jugozapadu zemlje

Gruško je dodao da će odluka američkog predsjednika Joea Bidena 'povećati vojnu napetost i reducirati prostor za političku odluku', kao i da će 'oduševiti' ukrajinske vlasti koje će i dalje nekažnjeno sabotirati sporazume iz Minska. Tim sporazumima iz 2014. i 2015. trebalo se postići političko rješenje za istok Ukrajine, uključujući veću autonomiju.

Podsjetimo, SAD je najavio raspoređivanje oko 3000 dodatnih vojnika u Njemačku, Poljsku i Rumunjsku kao pojačanje istočnoeuropskim saveznicama NATO-a u suočavanju, kako to objašnjava Washington, s ruskom prijetnjom Ukrajini.

Moskva je nagomilala više od 100.000 vojnika uz ukrajinsku granicu, no odbacuje navode Zapada da planira invaziju na Ukrajinu, ali najavljuje da će uzvratiti mjerama, koje ne specificira, ako joj NATO ne zajamči da se neće dalje širiti i da neće nikad prihvatiti Ukrajinu u članstvo.

Američka vojska je prošli tjedan stavila 8,5 tisuća vojnika u stanje pripravnosti za preseljenje u Europu.

Ukrajinski vojnici na fronti Izvor: EPA / Autor: ANATOLII STEPANOV

Formacija Stryker od oko 1000 američkih vojnika stacioniranih u Vilsecku u Njemačkoj bit će poslana u Rumunjsku, rekao je Pentagon. Oko 1700 pripadnika, uglavnom iz 82. Airborne Division, bit će poslano iz baze Fort Bragg u Sjevernoj Karolini u Poljsku. Još 300 drugih američkih vojnika bit će premješteno iz Fort Bragga u Njemačku.

Američki nosač aviona u Jadranu

Istodobno, američki nosač zrakoplova USS Harry S. Truman nalazi se na čelu borbene skupine na vojnoj vježbi u Jadranskom moru, a njegov zapovjednik nije želio nagađati o tome što će se dogoditi nakon završetka vježbi narednih dana jer pravila zabranjuju da se govori o budućim operacijama.

Borbena skupina, koja je pod operativnom kontrolom NATO-a, nalazi se u Jadranu radi koordiniranih pomorskih vježbi, obuke za protupodmorničko ratovanje i obuke za napade dalekog dometa. Vježba bi trebala trajati do 4. veljače.

Najavljujući vježbe, nazvane "Neptune Strike 2022", NATO je rekao da je to prvi put od Hladnog rata da je cijela američka borbena skupina pod njegovim zapovjedništvom.