NAKON SEDAM GODINA

Rusija mijenja vojnu doktrinu zbog novih prijetnji

02.09.2014 u 21:45

Bionic
Reading

Rusija će ove godine revidirati svoju vojnu doktrinu kako bi uzela u obzir nove prijetnje uključujući ukrajinsku krizu, rekao je u utorak savjetnik Kremlja za sigurnost, reagirajući na hladnoratovsko jačanje napetosti s NATO-om

Mihail Popov, zamjenik predsjednika Vijeća za sigurnost, savjetodavnog tijela Kremlja, rekao je za agenciju RIA-u da se pripremaju promjene u vojnoj doktrini u svjetlu rizika povezanih s Arapskim proljećem, građanskim ratom u Siriji i sukobom između ukrajinske vlade i proruskih separatista u Ukrajini.

Ruska vojna doktrina zadnji je put mijenjana 2010. kada je Rusija proširenje NATO-a proglasila nacionalnom prijetnjom i ponovila svoje pravo da upotrijebi nuklearno oružje bude li ugrožena.

Popov je tada kazao da 'niz visokih dužnosnika optužuje vodstvo naše zemlje da razmišljaju na stari način i tvrde da NATO nije ruski neprijatelj i da nikada neće napasti Rusiju.'

'No je li to tako? Uvjeravali su nas u svoje dobre namjere, ali djela zadnjih godina pokazuju nešto posve drukčije.'

U izjavi objavljenoj dva dana prije summita NATO-a u Walesu kojim će dominirati ukrajinska kriza, Popov je ocijenio da je Rusija meta nezapamćenog propagandnog rata.

'Rusiju se namjerno prikazuje kao neprijatelja, a njezinu politiku smatra se novom prijetnjom za NATO', rekao je.

Popov je istaknuo da je u odnosima s NATO-om za Rusiju ključno to što ne može prihvatiti planove za približavanje vojne infrastrukture Saveza svojim granicama, uključujući putem proširenja.