PREDSJEDNIK MEDVEDEV:

'Rusija je zaostala i korumpirana'

10.09.2009 u 19:47

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev kritizirao je u četvrtak Rusiju nazvavši je 'zaostalom i korumpiranom' te je izrazio žaljenje zbog brojnih propusta u zadnjih nekoliko godina, što analitičari ocjenjuju skrivenom porukom njegovu moćnom premijeru Vladimiru Putinu, prenose agencije

O primitivnoj ekonomiji, slaboj demokraciji, nestabilnu Kavkazu i ljudima koji previše piju i nepoduzetni su, govorio je na tribini pod nazivom 'Naprijed, Rusijo!', a sadržaj govora prenio je list Gazeta.ru na svojim internetskim stranicama.

Svjetska gospodarska kriza pokazala je da 'stvari u Rusiji ne idu baš dobro' te da se ta zemlja u 'zadnjih 20 godina nije uspjela otresti ponižavajuće ovisnosti o nekim niskim potrebama', a njezino gospodarstvo 'kao u sovjetsko doba ignorira ljudske potrebe'.

'To je dokaz da u zadnjih nekoliko godina nismo napravili sve što smo trebali. Zemlja u kojoj je puno stvari koje nismo učinili kako je trebalo. Demokratske institucije su se uspjele stabilizirati, no njihova je kvaliteta daleko od idealne. Civilno društvo vrlo je slabo', rekao je ruski predsjednik.

Kritizirao je 'nedostatak poduzetnosti i novih ideja'. Pozvao je stanovnike da prekinu sa starom praksom 'mita, krađe, mentalne i duhovne lijenosti i prekomjernim pijenjem alkohola'. 'Ruska demokracija neće mehanički kopirati zapadnjački model. Naivno vjerovanje o sretnu i nepogrješivu Zapadu i zaostaloj Rusiji neprihvatljivo je, no sukobi i izolacija također su opasni', kazao je.

Analitičari smatraju da je riječ o Medvedevljevoj poruci ili kritici bivšega predsjednika Vladimira Putina te da predsjednik Medvedev želi poručiti sadašnjem premijeru kako treba preuzeti svoj dio odgovornosti za stanje u zemlji.