SAMOKRITIČNI MEDVEDEV

'Rusija gubi ugled zbog svemirskih neuspjeha'

09.08.2012 u 21:39

Bionic
Reading

Moskva gubi ugled i novac zbog propalih svemirskih projekata, upozorio je u četvrtak ruski premijer Dmitrij Medvedev nakon što je Rusija ovaj tjedan uništila još dva satelita u neuspješnom lansiranju

Kvar na raketi Proton u ponedjeljak rezultirao je gubitkom milijune dolara vrijednog indonezijskog satelita Telkom-3 i ruskog satelita Express-MD2, objavila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Agencija je objavila da je zbog kvara na gornjem stadiju, zvanom Briz-M, raketa ušla u pogrešnu orbitu. Sličan problem izazvao je prošle godine gubitak komunikacijskog satelita vrijednog 265 milijuna dolara.

'Ne znam razlog za gubitak naših satelita, je li to gornji stadij, mehaničko oštećenje, elementarni nemar ili sve zajedno, no mi to više ne možemo trpjeti', rekao je Medvedev. 'Gubimo autoritet i milijarde rubalja', dodao je na sjednici vlade koju je prenosila televizija.

Medvedev je najavio sastanak o tom problemu idući tjedan i naredio vladinim dužnosnicima da ispitaju posljednje neuspjehe i daju svoje preporuke o kažnjavanju odgovornih i daljnim potezima.

Moskva se muči da obnovi povjerenje u svoju svemirsku industriju nakon niza prošlogodišnjih promašaja, uključujući i neuspjeh misije koja je trebala donijeti uzorke tla s Marsovog mjeseca Phobosa.

Rusiji, koja drži 40 posto globalnih svemirskih lansiranja, ti neuspjesi mogu potkopati položaj na tržištu i ojačati konkurente, kao što je europski program rakete Ariane.