ZADNJI NA REDU

Rusija do kraja godine otplaćuje zadnji klirinški dug, onaj prema BiH

22.02.2017 u 13:22

Bionic
Reading

Rusija će do kraja tekuće godine otplatiti sav preostali vanjski dug nekadašnjeg Sovjetskog Saveza poznat po nazivu klirinški dug, a posljednja isplata predviđena je za Bosnu i Hercegovinu

Kako piše ruska Izvestija pozivajući se na ministarstvo financija, Rusija je 2015. godine platila više od 415 milijuna dolara Kini, od kojih je najveći dio otpadao na sovjetski vanjski dug, što je potvrdila i ruska banka Vnješekonombank priopćivši kako je na zahtjev ministarstva financija  u potpunosti isplaćen dug prema Kini.

Rusko ministarstvo financija je, pak, prošlog tjedna priopćilo kako je namiren dug u iznosu od 60,6 milijuna dolara sovjetskog duga prema Makedoniji te kako će do kraja ljeta biti isplaćen jedini preostali dug bivše države, onaj prema Bosni i Hercegovini koji iznosi 125 milijuna dolara.

Podsjetimo, Rusija je podmirila klirinški dug bivšeg SSSR-a prema Hrvatskoj u iznosu 185,7 milijuna dolara još 2011. godine.

Navedeni dug nastao je u okviru trgovinsko-gospodarske suradnje SSSR-a i SFRJ-a, a Rusija ga je preuzela i regulirala ugovorom između vlade Ruske Federacije i RH iz srpnja 2006. Na temelju tog ugovora dug je trebalo isplatiti do 22. rujna 2011., a Hrvatskoj su na ime duga isporučeni ruski visokotehnološki proizvodi i energetska oprema za termoelektranu 'Sisak – C'. Hrvatska je, inače, bila najveći ruski kreditor po obvezama bivšeg SSSR-a među europskim zemljama.

Klirinški dug je razlika u novcu koja je nastala u vanjskotrgovinskim odnosima dvije države koje imaju devizna ograničenja. Ugovorne strane svoje obveze u međusobnom kupovanju i plaćanju robe i usluga umjesto plaćanja u valuti zemlje izvoznice uplaćuju u domaćoj valuti, a te obveze likvidiraju 'prebijanjem' uzajamnih potraživanja i dugovanja.