znak slabosti?

Rusija će pred ukrajinskom ofenzivom pomoći evakuirati stanovništvo iz okupiranog Hersona

13.10.2022 u 19:59

Bionic
Reading

Rusija je u četvrtak objavila da će njezine snage pomoći u evakuaciji stanovnika okupiranog Hersona u druga područja, dok Kijev nastavlja napredovati u ofenzivi na jugu zemlje.

Najava zamjenika ruskog premijera Marata Husnulina uslijedila je nedugo nakon što je šef ruske okupacijske administracije u Hersonu, Vladimir Saldo, apelirao na Kremlj za pomoć u premještanju stanovnika izvan opasnosti, što je najnoviji pokazatelj da se ruske snage teško bore s ukrajinskim napredovanjem, javlja CNN.

Ukrajinska vojska provodi protuofenzivu u Hersonu i istočnim dijelovima zemlje, vraćajući teritorij koji je okupirala Rusija, kao i udarajući na kritičnu infrastrukturu poput mostova i željeznica.

Saldo je tvrdio da su gradovi diljem Hersona, jedne od četiri ukrajinske regije koje je Rusija anektirala kršeći međunarodno pravo, pogođeni opasnim zračnim napadima.

Saldo je rekao da je lokalno rusko vodstvo "odlučilo organizirati mogućnost putovanja hersonskih obitelji u druge regije Ruske Federacije".

"Predložili smo da svi stanovnici regije Herson, ako postoji takva želja, da se zaštite od posljedica raketnih napada, trebaju otići u druge regije ... uzeti svoju djecu i otići."

Borbe u Hersonu su se intenzivirale posljednjih tjedana, dok Kijev napreduje s ciljem povratka dijelova regije koju je Rusija zauzela u ranim danima invazije. Američki i ukrajinski dužnosnici rekli su prošli mjesec da se nadaju da će do kraja godine ponovno zauzeti cijeli Herson.

Od prošlog tjedna, Ukrajina je objavila da je ponovno zauzela 2400 četvornih kilometara u Hersonu koji je prethodno bio pod ruskom kontrolom. Vlasti u Kijevu priopćile su u srijedu da su oslobodile još pet malih, ruralnih sela dok ukrajinska vojska napreduje dalje prema jugozapadu.

  • +23
Ukrajinska protuofenziva Izvor: Profimedia / Autor: Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia

Dok su ukrajinske snage grabile naprijed, Saldo je apelirao na ruske čelnike da pomognu lokalnim dužnosnicima koje podržava Rusija da presele civile.

“Mi, stanovnici regije Herson, naravno, znamo da Rusija ne napušta vlastiti narod”, rekao je Saldo.

Međutim, Kirill Stremousov, zamjenik šefa vojne uprave regije Herson, rekao je da civilni transporti nisu "evakuacija".

"Nema evakuacije u regiji Herson i ne može je biti", rekao je.

Stremousov je otvoreno kritizirao donositelje ratnih odluka u Moskvi i na bojnom polju. Prošlog je tjedna za vojne neuspjehe u Hersonu okrivio "nesposobne zapovjednike" koji nisu odgovarali za svoje pogreške.

U četvrtak je Stremousov inzistirao na tome da je Saldo samo tražio da vlasti "pomognu u organizaciji odlaska stanovnika regije Herson na privremeni boravak i odmor u drugim regijama Ruske Federacije".

“Pozivamo stanovnike regije Herson da ostanu mirni i da ne paničare. Nitko neće povući ruske trupe iz regije Herson", rekao je Stremusov. "Ovo nije evakuacija, ovo je prilika za spašavanje života."