udar na donositelje odluka

Loš dan za ruske kolaboracioniste na okupiranim područjima Ukrajine: Ubijen glavni tužitelj Luhanska i još četvero dužnosnika

16.09.2022 u 14:50

Bionic
Reading

U eksploziji bombe u petak ubijeni su glavni tužitelj samoproglašene Narodne Republike Lugansk (LNR) u istočnoj Ukrajini i njegova zamjenica, objavili su u petak dužnosnici separatista

'Danas su glavni tužitelj Sergej Gorenko i njegova zamjenica Jekaterina Steglenko umrli od posljedica terorističkog čina', objavila je na Telegramu tiskovna služba šefa LNR-a Leonida Pasečnika.

Njihova smrt znači da je pet proruskih dužnosnika ubijeno u područjima Ukrajine pod ruskom okupacijom ili pod kontrolom separatista samo u petak, dok Kijev nastavlja sa svojom protuofenzivom na sjeveroistoku i jugu.

Proruski dužnosnici optužili su ukrajinsku stranu za sabotažu i napad usmjeren na ured tužitelja, a Pasečnik je rekao da je 'kijevski režim prešao sve moguće granice', javlja The Moscow Times.

Ukrajina nije preuzela odgovornost ni za jedan od napada.

Hitne službe LNR vjeruju da je improvizirana eksplozivna naprava detonirana unutar ureda glavnog tužitelja, izvijestio je Interfax.

Videosnimka prikazuje hitne službe kako žure na lice mjesta, a prozori zgrade izgledaju razbijeni iznutra.

Prokremaljski novinar Semjon Pegov izvijestio je da se eksplozija dogodila tijekom sastanka administracije samoproglašene republike.

Administrativne zgrade diljem ratom razorenog Luhanska sada se evakuiraju.

'Kako bi se izbjegao porast broja žrtava, odlučeno je da se ljudi evakuiraju iz upravnih zgrada', napisao je Pegov na svom popularnom kanalu WarGonzo na Telegramu.

Najmanje 20 pokušaja atentata dogodilo se u područjima Ukrajine pod ruskom kontrolom od početka invazije Moskve u veljači, prema podacima volonterskog projekta WarTranslated.

U petak su u okupiranom Berdjansku na jugu Ukrajine ubijeni Oleg Bojko, ruski zamjenik šefa vojne civilne uprave Berdjanska za stambene i komunalne usluge, i njegova supruga Ljudmila Bojko, a koja je bila na čelu gradskog izbornog povjerenstva za pripremu referenduma za pripajanja regije Herson Rusiji, u blizini svoje garaže.

Također je pogođena zgrada lokalne administracije u Hersonu. Serhij Klan, zamjenik regionalnog vijeća Hersona, napisao je u objavi na Facebooku, koju prenosi Ukrinform, da je projektil pogodio zgradu suda u kojoj se nalazila takozvana vlada okupatora i ‘vojno-civilna uprava izdajnika'.

  • +5
Ukrajinska vojska ulazi u Izjum, ruska se povlači Izvor: EPA / Autor: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S