cilj je grad herson

Ukrajinci značajno napreduju s protuofenzivom na jugu zemlje: Pogledajte na karti dokle su dogurali

04.10.2022 u 13:42

Bionic
Reading

Ukrajinske snage nastavljaju postizati ​​značajne vojne uspjehe oko Limana i u Hersonskoj regiji u posljednjih 48 sati. Ukrajinski i ruski izvori izvijestili su da su ukrajinske trupe napravile značajne proboje na sjeveru Hersonske regije između 2. i 3. listopada

Geolocirane snimke potvrđuju ruske tvrdnje da se ukrajinske snage nastavljaju probijati istočno od Limana i da su možda probile granicu Luhanske oblasti u smjeru mjesta Kremina. Prema navodima ISW-a (Instituta za ratne studije), ruske snage na sjeveru Hersona i na limanskom frontu uglavnom su se sastojale od jedinica koje su se prije rata smatrale jednim od glavnih konvencionalnih borbenih snaga Rusije.

Dijelovi 144. motorizirane streljačke divizije 20. kombinirane armije navodno su se povukli iz Limana na pozadinske položaje blizu Kremine još prije 2. listopada. Ruski izvori prethodno su izvijestili da su dijelovi ruskih zračno-desantnih snaga, osobito 76. gardijska zračno-jurišna divizija, aktivni u Hersonskoj oblasti. I 144. motorizirana streljačka divizija i 76. gardijska desantno-jurišna divizija ranije su hvaljene kao jedne od najelitnijih ruskih snaga, a njihov očit neuspjeh u držanju teritorija protiv velikih ukrajinskih protuofenzivnih akcija u skladu je s prethodnom procjenom ISW-a da su čak i najelitnije ruske vojne snage sve više degradirane kako se rat nastavlja. Ovaj je fenomen također bio vidljiv u slomu 4. tenkovske divizije, dijelu 1. gardijske tenkovske armije, ranije u protuofenzivi u Harkivu, navodi ISW.

Ukrajinske snage nastavile su napredovati na sjeverozapadu i sjeveroistoku Hersona između 2. i 3. listopada. Predsjednik Volodimir Zelenski objavio je da su oslobodile Miroljubivku (23 kilometra sjeverozapadno od Hersona) i Arhangelske na rijeci Inhulets južno od granice oblasti Herson-Dnjipropetrovsk. Rusko ministarstvo obrane priznalo je da su ukrajinske snage probile rusku obranu u smjeru Zolote Balke (otprilike 82 kilometra sjeveroistočno od Nove Kahovke), a ruske trupe su se povukle na pripremljene obrambene položaje.

ISW navodi i da ruski predsjednik Vladimir Putin nastavlja s naporima da prebaci krivnju za nedavne ruske vojne neuspjehe u Harkivskoj oblasti na nekoga. Ruski list RBK, pozivajući se na izvore unutar ruskog režima, izvijestio je 3. listopada da je general-pukovnik Roman Berdnikov zamijenio general-pukovnika Aleksandra Žuravljeva na mjestu zapovjednika Zapadnog vojnog okruga (WMD). Jedinice WMD-a uglavnom su djelovale u sjeveroistočnoj Harkivskoj oblasti u posljednjih nekoliko mjeseci, ali bez jasnog zapovjednika. Žuravljev nije viđen već neko vrijeme, a Putin je zamijenio dvojicu zapovjednika 'zapadne grupe snaga' u dva tjedna. Putin možda pokušava preusmjeriti rastući bijes zbog ruskih gubitaka u Harkivskoj oblasti i Limanu povezujući točno određeno lice sa zapovjedništvom WMD-a.

  • +10
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: ANATOLII STEPANOV / AFP / Profimedia

Ova objava također može biti pokušaj da se general-pukovnik Aleksandar Lapin, zapovjednik Središnjeg vojnog okruga (CMD), zaštiti od široko rasprostranjenih kritika za nedavne ruske neuspjehe oko Limana. Putin bi mogao nastojati prebaciti na Berdnikova krivnju za buduće ruske gubitke u Harkivu i vjerojatno Luhanskoj oblasti. Kritika Lapina posljednjih dana poslužila je kao katalizator šireg raspada unutar ruskog nacionalističkog informacijskog prostora, a imenovanje Berdnikova možda ima cilj odvratiti i preusmjeriti to rastuće nezadovoljstvo.

Također, ruski dužnosnici oslobodili su iz pritvora direktora nuklearne elektrane Zaporižja (ZNPP) Igora Murašova i vjerojatno nastavljaju potkopavati ukrajinsku kontrolu nad elektranom. Energoatom je izvijestio da ga je ruska vojska pritvorila 30. rujna i pustila na teritoriju pod kontrolom Ukrajine 3. listopada nakon razgovora s generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju Raphaelom Grossijem. Ruski dužnosnici vjerojatno neće dopustiti Murašovu da se vrati na svoju poziciju u ZNPP i vjerojatno će to pokušati iskoristiti kako bi uspostavili daljnju kontrolu nad nuklearnom elektranom.